Generalni sekretar DPS-a i poslanik EP razmijenili stavovi o unutrašnjim, regionalnim i međunarodnim okolnostima

Picula sa Bogdanovićem: Ideje o dvojnom državljanstvu može imati ozbiljne posljedice po suverenitet i EU integracije

Bogdanović i Picula (Foto: DPS)
Bogdanović i Picula (Foto: DPS)

Inicijative poput one o dvojnom državljanstvu mogu imati dugoročne posljedice po suverenitet Crne Gore i njenu evropsku perspektivu, i mogu izazvati dodatne podjele u društvu, koje ne doprinose političkoj i društvenoj stabilnosti koja je nužna za dalje reformske procese, ocijenio je poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula na sastanku sa generalnim sekretarom Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandrom Bogdanovićem.

Tokom sastanka razmijenjeni su stavovi o unutrašnjim, regionalnim i međunarodnim okolnostima koje usmjeravaju političke i društvene procese, sa posebnim osvrtom na dalju dinamiku procesa evropskih integracija i politike proširenja EU.

- Bogdanović je upoznao Piculu sa rezultatima lokalnih izbora koji su potvrdili dominaciju Demokratske partije socijalista i pokazali da građani Crne Gore prepoznaju zalaganje i borbu za očuvanje nacionalnih interesa, među kojima je najvažniji članstvo u EU. U tom pravcu, generalni sekretar DPS je kazao da je zabrinjavajuće što dio partija parlamentarne većine otvoreno djeluje na platformama koje promovišu antievropske politike, te da su posebno zabrinjavajuće inicijative poput promjene Ustava, Zakon o dvojnom državljanstvu, kao i prijedlog Zakona o stranim agenturama, čime se direktno podrivaju temelji na kojima je izgrađena evropska perspektiva Crne Gore - saopšteno je iz DPS-a.

Bogdanović je naglasio da se unutar parlamentarne većine primjećuje značajan uticaj eksternih faktora, što, kako je ustvrdio, dalje komplikuje političku situaciju i unosi dodatne podjele u crnogorsko društvo.

On se posebno osvrnuo na najavljene izmjene Zakona o državljanstvu, navodeći kako će DPS imati spreman odgovor u slučaju da vlast nastavi sa jednostranim odlukama, bez uvažavanja stavova i opozicije i velikog dijela građana.

Tonino Picula je istakao da će za dalji napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji biti ključna posvećenost političkih aktera proevropskom kursu, politička stabilnost i rješavanje unutrašnjih izazova, te je u tom kontekstu pozdravio djelovanje svih istinski proevropskih opcija.

Takođe, izrazio je i suprotstavljanje potezima crnogorskih vlasti koji ugrožavaju dobrosusjedske odnose politikantskim nametanjem tema koje dovode u pitanje saradnju dviju zemalja i daljnji napredak Podgorice na putu prema EU.

- Komentarišući rezultate popisa sagovornici su ocijenili da je Crna Gora potvrdila da je društvo zasnovano na multietničkoj demokratiji u kojoj građani mogu slobodno izraziti svoje nacionalne identitete, te da nema prostora za produbljivanje etničkih podjela koje bi mogle ugroziti stabilnost i evropsku budućnost zemlje - zaključeno je u saopštenju.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.