Orban Spajiću: Vaš rad se vidi, Crna Gora je prilika za Evropsku uniju

 (Foto: Vlada Crne Gore)
(Foto: Vlada Crne Gore)

Crna Gora ulazi u finiš integracionog procesa i sada je već svima jasno da vaša zemlja nije problem već prilika za samu Evropsku uniju - poručio je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban tokom susreta sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem koji boravi u prvoj radnoj posjeti Budimpešti.

Cilj posjete premijera Spajića je, kako je saopšteno iz Vlade, definisanje konkretnih aktivnosti na planu podrške Mađarske članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji ali i unapređenje bilateralnih odnosa sa akcentom na dinamiziranje privredne saradnje.

U tom kontekstu Spajić je izrazio očekivanje da će tokom mađarskog predsjedavanja Savjetu EU, odnosno do kraja godine, biti održana Međuvladina konferencija (IGC) na kojoj će biti zatvorena četiri pregovaračka poglavlja. 

- Nakon IBAR-a, ovo je monumentalni trenutak za Crnu Goru. U prilici smo da nakon više od sedam godina zatvorimo pregovaračka poglavlja. Pošteno smo radili, očekujemo i pošten tretman - poručio je premijer.

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban saopštio je tokom susreta da Crna Gora na tom planu može očekivati njihovu punu podršku te da je zahvaljujući rezultatima Crne Gore i optimizam politike proširenja na veoma visokom nivou.

- Radili ste i to se vidi. Uložićemo maksimalan trud da se IGC održi u decembru mjesecu, što će u kontekstu vašeg pregovaračkog procesa biti ključni korak naprijed - istakao je Orban.

Tokom sastanka bilo je riječi o unapređenju bilateralne saradnje te je ocijenjeno da je širok spektar mogućnosti u različitim oblastima, posebno u domenu: infrastrukture, ekonomije, trgovine, poljoprivrede i energetike.

Na toj liniji premijer Spajić je predstavio investicioni potencijal Crne Gore i kazao da se u narednih nekoliko godina planiraju višemilionski vrijedni projekti u infrastrukturi.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o različitim reformskim procesima kao i izazovima i podsticajima za privredu u cilju postizanja ekonomskog rasta. Posebno će se, kako je dogovoreno, razmotiriti i povećanje frekvencije letova između Crne Gore i Mađarske, sa potencijalnom otvaranja linije za Tivat.

Konstatovano je i povećano interesovanje mađarskih investitora za ulaganja u Crnu Goru, što potvrđuje i namjera širenja investicionog portfolija mađarske 4iG grupe koja je već prisutna na crnogorskom tržištu.

Radnom ručku koji je u čast posjete predsjednika Vlade Crne Gore priredio mađarski premijer Viktor Orban prisustvovalo je preko 50 predstavnika mađarskih kompanija među kojima su: OTP Bank, 4iG, V-HÍD Építőipari, Hungest Hotels, UTB Envirotec, Capsys Informatikai, Hungarian Water Technology Corporation i drugi.