MUP: Zlonamjerni navodi u javnosti, izmjena Zakona o državljanstvu planirana Programom rada Vlade usvojenim 11. aprila

 (Foto: MUP)
(Foto: MUP)

Izrada izmjena i dopuna Zakona o crnogorskom državljanstvu planirana je programom rada Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore za 2024. godinu, sa rokom realizacije u četvrtom kvartalu ove godine, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon što su juče mediji objavili da MUP planira izmjene ovog zakona.

Iz MUP-a su rekli da će u rad radnog tijela, koje će raditi na tekstu zakona, osim predstavnika nevladinih organizacija biti uključeni i predstavnici UNHCR.

Napominju da su Izmjene ovog zakona uvrštene u Plan rada Vlade za ovu godinu zbog neophodnosti usaglašavanja odredbi ovog zakona sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, kao i zbog usklađivanja terminologije iz važećeg teksta zakona sa EU direktivama.

- Iako je podatak o planiranoj izradi ovog zakona za IV kvartal ove godine dostupan javnosti više od pola godine, jer je Program rada Vlade usvojen 11. aprila, od trenutka kad je MUP objavio javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje predstavnika za radnu grupu koja će raditi na izradi tog predloga zakona svjedočimo zlonamjernim i paušalnim navodima u javnosti, koje izvod iz Programa rada Vlade koji dostavljamo u prilogu ovog saopštenja potpuno obesmišljava - zaključuju u MUP-u.