Ministri iz manjinskih partija napustili sjednicu Vlade zbog spomenika Amfilohiju

Sa današnje sjednice Vlade (Foto: Vlada Crne Gore)
Sa današnje sjednice Vlade (Foto: Vlada Crne Gore)

Ministri iz Bošnjačke stranke (BS) i albanskih partija napustili su današnju sjednicu Vlade zbog saglasnosti da se u Beranama podigne spomenik pokojnom mitropolitu MCP Amfilohiju, potvrđeno je nezvanično portalu ETV iz Vlade.

Sjednicom predsjedava potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić zbog odsustva premijera Milojka Spajića koji boravi u Briselu.

Bečić se pohvalio u saopštenju za javnost da je Vlada donijela odluku kojom se daje zeleno svjetlo Opštini Berane za izgradnju spomen-obilježja Amfilohiju Radoviću, ističući da mu je čast sto je predsjedavao sjednicom, kao i prilikom donošenja, kako je rekao, "novog pravednog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore".

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović uputila je ranije danas Prijedlog za davanje prethodne saglasnosti za podizanje spomen-obilježja mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju, prije isteka roka, a kao razlog navedela je, pored ostalog, njegov doprinos kulturnoj i diplomatskoj afirmaciji Crne Gore.

Prethodno Vujović je, 21. avgusta poništila rješenje kojim se odbija zahtjev Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja Amfilohiju, što je izazvalo negodovanje Eparhije budimljansko-nikšićke i vjernika SPC.

Vujović je kasnije saopštila da je razlog takve odluke to što u Ministarstvu nije spoveden postupak u skladu sa odredbama člana 9 stav 2 i 3 Zakona o spomen-obilježljima kojim je propisano da se spomenik ne može podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo, a da se izuzetno spomen-obilježje može podići prije isteka ovoga roka uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore.

- Međutim, Ministarstvo kulture i medija nije od Vlade zatražilo prethodnu saglasnost i iz tog razloga upućujemo izvinjenje građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj - kazala je juče Vujović, nakon čega je revidirala svoju odluku i uputila novi prijedlog Vladi na odlučivanje.