Marinović: CEP će pomoći da građani besplatno legalizuju nelegalne objekte

Boris Marinović (Foto: CEP)
Boris Marinović (Foto: CEP)

Crnogorska evropska partija - Novak Adžić obećava građanima Podgorice, ali i Crne Gore, da će kada bude vlast besplatno legalizovati njihove individualne stambene i pomoćne objekte - koji su izgrađeni bez građevinske dozvole - saopštio je nosilac liste na izborima u Glavnom gradu Podgorici i potredsjednik  CEP-a Boris Marinović.

Ovo obećanje temelje, kaže, na Ustavnom načelu jednakosti svih građana - bez obzira na njihovo porijeklo, nacionalnost ili vjeroispovijest.

- Posebno na jednakost građana koji su riješili svoje stambeno pitanje, i kojima je država dala stanove na besplatno korišćenje, a zatim, 1990, dozvolila da ih otkupe po minimalnoj cijeni, sa građanima vlasnicima kojima država nije dala besplatni stan, a koji su sopstvenim sredstvima sebi i svojim porodicama izgradili kuću, i tako riješili svoj stambeni problem - kazao je Marinović,

Ovo obećanje temelje, kako je dodao, i na načelu zabrane dvostrukog oporezivanja.

- Naime, opštepoznata je činjenica, koja je i zakonom priznata, da kad se daje dozvola za gradnju, da je dražava ili opština dužna da dovede svu komunalnu infrastrukturu do samog objekta u izgradnji, i da za to služi plaćanje građevinske dozvole - istakao je Marinović.

Poručio je da je opštepoznato da su vlasnici objekata izgrađenih bez dozvole sami platili, ne samo izgradnju svojih objekata, već i cjelokupnu komunalnu infrastrukturu, koju je država bila dužna da dovede i instalira.

- Pa shodno načelu zabrane dvostrukog oporezivanja, ovim obećanjem Crnogorska evropska partija onemogućava dalju pljačku, reketiranje i ucjenjivanje vlasnika individualnih stambenih objekata na području Glavnog grada Podgorica - naveo je Marinović.

Dodaje da je opštepoznata činjenica, posebno starijim vlasnicima objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, da su ti vlasnici besplatno ustupali svoju zemlju za izgradnju puteva, posebno u prigradskim i seoskim zonama, na kojima je opština i država izgrađivala puteve - a da prethodno nije platila tu zemlju.

- Što takođe treba ubrojati u plaćene, a često i preplaćene komunalije od strane graditelja, što im se mora uračunati kao njihov doprinos izgradnji infrastrukture, a što se prepoznaje ova inicijativa CEP-a, kroz dozvolu besplatne legalizacije - naveo je Marinović.

Dosadašnji vlastodršci su, prema njegovoj ocjeni, do sad bili zaokupljeni ideološkim nametanjem tuđeg identiteta, kao i realizacijom ličnih interesa.

- A da građanima nisu nikad ponudili praktična rješenja legalizacije koja su sprovedena u tim drugim identitetima, pa podsjećamo da je Beograd svojim građanima dozvolio besplatnu legalizaciju uz plaćanje simbolične naknade ( kada su bile velike gužve na šalterima), dok su podgorički i crnogorski politicari ovo pitanje koristili isključivo ucjenjivački, kao mogućnost da dodatno zarade od osiromašenih ljudi, i kao mogućnost da se ruši kuća ideološkom ili političkom protivniku - podvukao je Marinović.

Poručuje da CEP neće dozvoliti rušenje ili oduzimanje tuđe privatne imovine bez pravedne tržišne naknade, i to, kako je rekao, samo kada postoji javni interes utvrđen zakonom, uz izjednačavanje objekata sa ili bez dozvole.

- Crnogorska evropska partija jemči svetost privatne svojine, i neće dozvoliti, ako bude u mogućnosti, da se vlasnici objekata ucjenjuju rušenjem tih objekata bez naknade, posebno što među njima ima veliki broj onih koji su tu imovinu naslijedili, već ćemo postupiti kao i vlast od 1972 godine koja je legalizovala sve objekte snimljene te godine - rekao je Marinović.

Za vlasnike objekata koji su podignuti na tuđem zemljištu će postojati, kaže, obaveza samo da otkupe zemlju ispod objekta, kao i onu koja služi objektu, po tržišnim cijenama.

- A što je definisano Zakonom o svojinsko pravnim odnosima Crne Gore, u odeljku građenje na tuđem zemljištu. Zbog svetosti prava svojine, glasaj za CEP i broj osam , da ne bi nikad više bio ucjenjivan rušenjem svojeg krova nad glavom - zaključio je Marinović.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.