Krapović: Lazarević na čelu Vojske do rješenja o prestanku službe

Savjet je obavezan zakonom da oficir kome je prestala služba mora biti razriješen najkasnije danom kada mu je prestala služba - rekao je Krapović

 (Foto: Vladan Šturanović/Televizija E)
(Foto: Vladan Šturanović/Televizija E)

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević biće na toj poziciji dok se ne donese rješenje o prestanku službe - poručio je na današnjoj pres konferenciji ministar odbrane Dragan Krapović.

Krapović je pojasnio da nije donio rješenje o prestanku službe Lazareviću, već da je poništio rješenje bivšeg koordinatora Ministarstva odbrane (MOD) Filip Adžića o produženju trajanja službe Lazareviću do 2025. godine.

- Lazarević je na čelu VCG dok se ne donese rješenje o prestanku službe. Ja sam poništio rješenje Adžića, nijesam donio rješenje o prestanku službe - naveo je Krapović.

Podsjetio je da je predložio smjenu Lazarevića na prethodnoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost jer je smatrao da bi trebalo da se podmladi oficirski kadar.

- To sam uradio na zakonit i na način na koji je to svaki put prije urađeno. Odluka nije prihvaćena od predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i ja nemam problem sa tim, građani će zauzeti svoj stav o tome - rekao je Krapović.

Ta odluka, kako je dodao, i dalje stoji pred Savjetom.

Na pitanje što će se desiti ako Milatović ponovo bude protiv, Krapović je rekao da je pokrenuo proces prestanka službe i da neko kome je služba prestala po sili zakona mora biti razriješen.

- Savjet je obavezan zakonom da oficir kome je prestala služba mora biti razriješen najkasnije danom kada mu je prestala služba - rekao je Krapović.

On je rekao da je bilo mnogo spekulacija o "obezglavljivanju" Vojske i slično, ali da to nije tako.

Krapović je naglasio da je obezbijedio sve da lanac komandovanja funkcioniše najnormalnije.

- Postoji predlog za razrješenje i da neko naslijedi načelnika Generalštaba. Očekujem da Savjet to uvaži - naveo je Krapović.

Upitan zašto je odabrao da podmlađuje kadar od najvišeg upravljačkog kadra u Vojsci, Krapović je kazao da smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra stoje u strateškim dokumentima MOD-a i sistema odbrane u Crnoj Gori.

On je kazao da je Lazarević prije godinu ispunio sve zakonske uslove mu služba bude prekinuta. Poručio je da se u potpunosti i do kraja kreće u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.