Ministar odbrane tvrdi da ne postoji poljska firma koja posreduje u nabavci opreme, te da je ona definisana sporazumom Crne Gore i Vlade Francuske

Krapović: Abazović pokušava da kompromituje projekat nabavke brodova, zapravo je optužio Adžića jer smo mi nastavili sa tim radom

Dragan Krapović (Foto: Vladan Šturanović/TVE)
Dragan Krapović (Foto: Vladan Šturanović/TVE)

Ministar odbrane Dragan Krapović poručio je da ga je poslanik Građanskog pokreta Ura i bivši premijer Dritan Abazović teško optužio i iznio neistine jučerašnjim nastupom u Skupštini kada je tražio da njegov resor i Vlada kažu koja je poljska kompanija posrednik u kupovini brodova čija je vrijednost 120 miliona.

- Mi smo ugovarali taj posao, vrijedio je 94 miliona plus PDV i kamate. Posao koji ugovara sadašnja vlada vrijedi 139 miliona - 19 miliona više. Pitam ko će da se ugradi u tih 19 miliona? Dajte ime poljske kompanije koja je umiješana u biznis i koja je posrednik u tom poslu - rekao je Abazović tokom skupštinskog zasijedanja.

Krapović je upravo tim povodom danas organizovao konferenciju za medije poručujući da je cilj ovakvog postupanja namjera da se ovaj projekat kompromituje.

- Vrlo ciljano, a o tome će biti prilike da se razgovara i direktno - podvukao je Krapović.

DOKUMENTA STIŽU U PARLAMENT

Sporazumom Crne Gore i Vlade Francuske definisana je, kaže, nabavka opreme.

- U parlamentu će iznijeti svu potrebnu dokumentaciju. Firma od koje se brodovi nabavljaju pripada Naval grupa koja pripada Francuskoj u većinskom vlasništvu - naveo je on.

Na pitanja ko će da se ugradi i poljske kompanije je rekao da odgovorno tvrdi da ne postoji poljska firma koja je uključena ili posreduje u ovom poslu. Dodaje da su svi u Ministarstvu odbrane ovim povodom konsultovani.

- To je notorna neistina, a i  običaj koji ima gospodin Abazović - dodao je on.

Nabavku i cjelokupni proces su, tvrdi, vodili stručni oficiri Vojske Crne Gore, bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adzić i Abazovićev partijski kolega - u periodu dok je koordinirao Ministarstvom odbrane. 

KOMISIJA

- Ovlastio je Krsta Perovića da formira Komisiju o nabavci brodova, i naprave izvještaj o tim ponudama. U komisiji su bili, između ostalog, kapetan vojnog broda, kapetan korvete, dva doktora nauka.. Osmi jul 2023. godine bio je rok za podnošenje izvještaja. Iz toga proizlizali da je Abazović optuzio Filipa Adžića - jer je sadašnje rukovodstvo samo nastavilo sa radom - poručio je Krapović.

Ministar je kontaktirao Krsta Perovića, koji se, kako je kazaom izjasnio  da je dok je obavljao funkciju generalnog sekratara u Ministarstvu odbrane jedan od značajnijih projekata bila nabavka brodova.

Zadatak komisije koju su formirali jeste, kaže, da se stručni tim izjasni o ponudama za nabavku patrorlnih brodova.

- I ja u potpunosti podržavam njihovu odluku, da od firme Naval nabavimo brodove - prenio je Krapović Perovićeve riječi.

IZVINJENJE ZA KOMPROMITACIJU

Sa  Francuskom su, ističe, vođeni razgovori preko atašea odbrane akreditovanog za ove aktivnosti.

- Perović poručuje i da nije bilo posredničkih firmi pri ovom poslu. Od Abazovića tražim izvinjenje za optužbe koje je iznio i pokušao da kompromituje ovakav državni projekat - podvukao je Krapović.

Novac za nabavku od 120 miliona u budžet je, kako je ukazao, uvela 43. Vlada - na čijem je čelu bio upravo Abazović.

- Abazović se ovim činom svrstao rame uz sa Peđom Boškovicem, admiralom sa tri plusa u DPS Draganom Samardžićem i gospodinom Đukanovićem - zaključio je Krapović.