Susret ambasadora Portugala i ministra vanjskih poslova

Karosu-Ibrahimović: EU nije potpuna bez država Zapadnog Balkana

Vel Karosu i Ibrahimović (Foto: MVP)
Vel Karosu i Ibrahimović (Foto: MVP)

Evropska unija (EU) nije potpuna bez država Zapadnog Balkana, a učlanjenje Crne Gore dodatno bi motivisalo sve zemlje regiona da ubrzaju reformske procese.

To je ocijenjeno na sastanku potpredsjednika crnogorske Vlade i ministra vanjskih poslova, Ervina Ibrahimovića sa novoimenovanim ambasadorom Portugala u Crnoj Gori, na nerezidentnoj osnovi, Žozeom Vel Karosuom.

- Zajednički je ocijenjeno da EU nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana, te da bi učlanjenje Crne Gore u EU dodatno motivisalo sve zemlje regiona da ubrzaju reformske procese, vođene zajedničkom, evropskom perspektivom - navedeno je u saopštenju.

Navodi se da je tokom sastanka ukazano na tradicionalno prijateljske odnose i spremnost da međudržavni kontakti, u narednom periodu, budu dodatno unaprijeđeni.

Ibrahimović istakao da Crna Gora izuzetno cijeni veze sa Portugalom, zasnovane na tradicionalnom prijateljstvu, zajedničkim vrijednostima, saveznštvu u okviru NATO-a i snažnoj podršci Portugala crnogorskom evropskom putu.

- On je upoznao portugalskog ambasadora sa planovima i ciljevima Vlade Crne Gore na polju realizacije obaveza iz EU agende - ističe se u saopštenju.

Karosu je pohvalio napredak Crne Gore, države predvodnice u procesu evropske integracije i, kako se doddaje, naglasio da je Portugal posvećen politici proširenja EU.

- On je prenio spremnost za dalju političku i ekspertsku podršku, koja će doprinijeti uspješnom završetku pregovaračkog procesa i pridruživanju EU u što kraćem roku - navodi se u saopštenju.