Karastanović: 2BS Forum ima važnu ulogu u snaženju partnerstva Crne Gore i međunarodnih institucija

 (Foto: Atlantski savez)
(Foto: Atlantski savez)

Tu bi sekjur /To be secure/ (2BS) Forum ima važnu ulogu u snaženju partnerstva između Crne Gore i međunarodnih institucija poput NATO-a i Evropske unije (EU) - kazala je izvršna direktorica Atlantskog saveza Azra Karastanović.

Karastanović je Agenciji Mina rekla da je tema ovogodišnjeg 2BS Foruma, koji će od četvrtka do subote biti održan u Budvi „Svijet u neredu: Pretvaranje izazova u prilike“, s fokusom kako na globalne tako i na regionalne bezbjednosne izazove i prilike.

Ona je kazala da će Zapadni Balkan biti u fokusu Foruma, kao regija pod pritiskom ruskih i kineskih geopolitičkih igara, što, kako je dodala, povećava nestabilnost i naglašava potrebu za bržom integracijom u evroatlantske strukture.

- Forum će i ove godine biti platforma za diskusiju o izazovima koji ugrožavaju stabilnost regiona, među kojima su politička polarizacija, etnonacionalizam i dezinformacije - dodala je Karastanović.

Ona je rekla da će na Forumu biti razgovarano o posljedicama sukoba u Ukrajini i Gazi, i rastućim tenzijama na Bliskom istoku i u Indo-Pacifiku.

- Učesnici Foruma će razmatrati kako ti faktori utiču na NATO i transatlantske savezničke odnose, pokušavajući da dođu do odgovora na temu očuvanja demokratskih vrijednosti i stabilnosti u sve složenijem geopolitičkom, ekonomskom i informacijskom okruženju - rekla je Karastanović.

Ona je dodala da će Forum tematski obuhvatiti i transatlantske odnose nakon izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), s naglaskom na potencijalno strateško preispitivanje i održavanje zajedničkih bezbjednosnih interesa Evrope i Amerike u veoma izazovnom i nestabilnom globalnom kontekstu.

- Na Forumu ćemo istražiti kako NATO i EU mogu prilagoditi svoje strategije kako bi ostali ujedinjeni i otporniji u suočavanju s budućim izazovima - rekla je Karastanović.

Govoreći o tome šta se promijenilo od prošlogodišnjeg Foruma i koji su najveći bezbjednosni izazovi u regionu i svijetu, Karastanović je navela da je to napad Rusije na Ukrajinu, koji je daleko od okončanja danas jednako kao i prije dvije godine, i koji je u jednom trenutku zaprijetio da postane i nuklearni sukob, i tinjajuće tenzije u Južnom kineskom moru.

- Sve je to obilježilo godinu za nama i značajno je uticalo na globalnu bezbjednost i geopolitičke odnose - dodala je Karastanović.

O svemu tome će, kako je najavila, biti riječi i na samom Forumu.

Karastanović je, govoreći o Zapadnom Balkanu, rekla da se region suočava sa ozbiljnim tenzijama, posebno po u pogledu Kosova i Bosne i Hercegovine (BiH), što je prepoznato i u zajedničkom izvještaju obavještajnih agencija SAD-a.

- Uzimajući u obzir da imamo novu komisiju na nivou EU, kao i da je Evropa u specifičnom položaju imajući u vidu promjene na geopolitičkoj sceni, biće od izuzetne važnosti da diskutujemo i o strateškom i geopolitičkom pozicioniranju Unije u narednom periodu - dodala je Karastanović.

Ona je kazala da će uskoro biti održani izbori u SAD-u, „a u zavisnosti od njihovog ishoda otvara se i nekoliko pitanja koja mogu uticati na strateško geopolitičko djelovanje“.

Karastanović je podsjetiila da je NATO ove godine obilježio 75. godišnjicu od svog osnivanja Samitom u Vašingtonu, na kojem su precizirani strateški ciljevi Alijanse i reafirmisana je podrška Ukrajini i zemljama aspirantima članstvu u NATO.

- Čekamo prve poteze novog generalnog sekretara koji stupa na dužnost danas, a Forum će omogućiti prostor za diskusiju o budućim pravcima djelovanja i izazovima koji očekuju Alijansu --  navela je Karastanović.

Prema njenim riječima, 2BS Forum je zbog svog regionalnog značaja upravo idealno mjesto da se te teme otvore.

„I da se iz ugla Crne Gore, a u globalnom kontekstu, ponude odgovori koji će u fokusu imati očuvanje stabilnosti u zemlji i u regionu - kazala je Karastanović.

Upitana kako 2BS doprinosi regionalnoj stabilnosti, Karastanović je kazala da Forum od osnivanja, već 14 godina, daje doprinos regionalnoj stabilnosti kroz stvaranje prostora za dijalog i saradnju između ključnih političkih aktera.

- Kao vodeći forum ovog tipa u regiji, 2BS na jedno mjesto okuplja međunarodne organizacije, političke lidere, akademike i stručnjake za bezbjednost kako bi raspravljali o sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju region, Evropa i svijet - kazala je Karastanović.

Ona je rekla da Forum omogućava da se kroz dijalog dođe do konkretnih rješenja za bezbjednosne izazove, čime se, kako je dodala, jača otpornost regiona na potencijalne ali i realne prijetnje.

- 2BS Forum takođe ima veoma važnu ulogu u snaženju partnerstva između Crne Gore i međunarodnih institucija poput NATO-a i EU omogućavajući prostor za kontinuirane napore u promovisanju interesa Crne Gore kroz saradnju s predstavnicima najznačajnijih međunarodnih organizacija i najvećih savezničkih država - poručila je Karastanović.

Ona je najavila da će na 2BS Forumu učesnici, i svi zainteresovani građani koji program budu pratili uživo na YouTube kanalu 2BS Foruma, biti u prilici da čuju razgovore sa predsjednicima i ministrima, najvišim zastupnicima EU za region, visokim civilnim i vojnim predstavnicima NATO saveza, ekspertima za bezbjednost i predsjednicima najznačajnijih svjetskih think tank organizacija.

- Na 2BS Forumu će biti predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a Endrju M. Roling, specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - rekla je Karastanović.

2BS Forum biće održan u četvrtak i petak u Budvi.