Poruka gradonačelnika Prijestonice potpredsjedniku Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama, zbog nepoštovanja državnih simbola

Đurašković: Aleksiću, na Cetinje nijeste dobrodošli. Ni zvanično, ni nezvanično

Aleksić i Selaković (Foto: Vlada Crne Gore)
Aleksić i Selaković (Foto: Vlada Crne Gore)

Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković poručio je potpredsjedniku Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama Budimiru Aleksiću, da nije dobrodošao na Cetinje, nakon što je danas sa službene posjete Srbiji iz kabineta Vlade medijima dostavljena fotografija sa satanka sa srpskim ministrom kulture Nikolom Selakovićem na kojoj se umjesto crnogorske zastave vidi srpska trobojka.

On je pozvao premijera Crne Gore Milojka Spajića da se ne bruka i da obezbijedi da se poštuju državni simboli i država.   

- Po Aleksiću se vidi da je Mandićeva partija lider Vlade. Spajiću, ako si premijer obezbijedi da se poštuju državni simboli, ne brukaj sebe i državu. Da je sreće, i da je Vlade, ovi i ovakvi bi zbog nepoštovanja države i simbola sjedjeli u zatvoru, a u današnjoj Crnoj Gori sjede u Vladi - napisao je Đurašković na platformi X.

Kako je kazao, ono što je do nas je da Aleksiću i svima koji sjede na državnim funkcijama, a ne poštuju Crnu Goru i njene simbole jasno poručimo: 

- Na Cetinje nijeste dobrodošli. Ni zvanično, ni nezvanično - poručio je gradonačlenik Prijestonice.

Osim izostavljanja državne zastave tokom zvanične posjete drugoj zemlji, Aleksić je kazao i da Crna Gora i Srbija „pripadaju istoj kulturološkoj tradiciji koju je vijekovima oblikovala hrišćanska pravoslavna vjera“, pa na to dodao da se i „cjelokupna kultura i stvaralaštvo, kroz vijekove odvija na jedinstvenom srpskom jeziku“.

Riječi Aleksića, izgovorene tokom sastanka sa srpskim ministrom kulture Selakovićem, Vlada Crne Gore je prenijela u zvaničnom saopštenju.