Borančić: Izgleda da Milatović nije dorastao poziciji koju pokriva

 (Foto: TV E/Youtube)
(Foto: TV E/Youtube)

Opozicija ima snage da se odupre svim namjerama vladajuće većine, prvo se pokušava razgovorom, uzdajući se u razum i političku kulturu onih koji sjede preko puta, a ako to izostane, opozicija će imati adekvatan odgovor, kazao je u centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata, na Televiziji E, potpredsjednik Liberalne partije i predstavnik Evropskog saveza Ammar Borančić.

 Ako pregovori lista Za budućnost Podgorice i Za bolju Podgoricu, koji su u toku, rezultiraju dogovorom, značić da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović podlegao pritiscima i prijetnjama.

- Značiće da će Milatović potvrditi da je ništa drugo, do ono što smo dugo sumnjali, politički mekušac. Da nije državnik dorastao poziciji koju pokriva i da nema snage da sa ljudima, o kojima je juče pričao što je pričao, a čuli ste šta su sve u kampanji rekli jedni za druge, nakon svega pravi vlast. Ponovo, sa istim tim ljudima. To ne može raditi neko ko je politički principijelan, to ne može raditi neko ko je državnički odgovoran. A gospodin Milatović, očigledno, sve to nije - naveo je Borančić. 

Uz poslovicu “ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju” podsjeća da je vladajuća većina neustavno donijela Zakon o predsjedniku Crne Gore, kako bi u tom trenutku oštetili tadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića. Sada, kako kaže, može biti doveden u pitanje mandat Jakova Milatovića.

 - To potvrđuje tezu, koju često ponavljamo, da je zapravo Andrija Mandić, suštinski i formalni i neformalni šef, ne samo vladajuće većine u parlamentu, nego ukupne vladajuće većine u Crnoj Gori. Oni, očigledno, ne mogu da donesu bilo kakav politički potez suvereno i pretvorili su se u svojevrsne političke satellite Andrije Mandića, koji orbitiraju oko te njegove politike, zamajavaju narod svakojakim pričama, dok Mandić vrlo aktivno provodi svoju politiku - naglasio je Borančić.

 Evropski savez je poslije lokalnih izbora u Podgorici poručio, podsjeća on, da će biti okosnica nove i drugačije vlasti, a takvu vlast, rekao je, želi skoro 60 posto glasača u Podgorici.

 Partija predsjednika Jakova Milatovića i lista Građanskog pokreta Ura, podsjeća Borančić, su na podgoričkim izborima nastupali kao opozicija i bili su oponenti vladajućoj lokalnoj upravi.

 - Neko želi da prokocka povjerenje građana Podgorice. Ako neko ne želi da ide u tom smjeru, Evropski savez mu neće biti saveznik. Poručili smo u samoj kampanji i u izbornoj noći, da ćemo biti okosnica drugačije vlasti, evropske Podgorice, okrenute građanima. Bavili smo se realnim problemima građana, o tome govori i rezultat koji smo ostvarili. Ako ostali nijesu spremni da pružimo ruku jedni drugima, na takvim osnovama, a sami su to nudili u kampanji, vjerujte mi tu ostajemo nemoćni, u smislu formiranja vlasti - naveo je Abazović. 

Što se tiče Zakona o dvojnom državljanstvu, Borančić vjeruje da ne mora biti izmjena u tom dijelu, već je dovoljno da potpišu sporazum sa Srbijom, a rezultati popisa stanovništva su potkrijepili taj scenario jer u Crnoj Gori živi na desetine hiljada državljana Srbije.

 - Vidjeli smo iz onih rezultata, ukoliko bi dali konačni količnik, bez svih tih ljudi, koji nijesu državljani Crne Gore, koliko je zapravo drugačija i nacionalna, etnička i jezička struktura Crne Gore. Zna to odlično i gospodin Mandić, i svi koji pričaju takve priče, a Demokrate su im saučesnik u toj prljavoj  raboti. Jedna partija koja nema svoj stav o bilo čemu, kojoj je prioritet prije svega, što su i uradili, da zaposle preko tri hiljade ljudi u energetskom sektoru, vidjeli smo šta se radi u Luci Bar, kojom rukovode Demokrate, truju se ljudi, eto to je uspjeh Demokrata - naglasio je Borančić.

 U Srbiji su, kaže, emitovane višesatne emisije posvećene popisu stanovništva u Crnoj Gori, dok nijedna takva emisija nije bila na crnogorskim televizijama, što jasno govori koliko je Srbija zainteresovana za popis stanovništva u Crnoj Gori.

 - Zadovoljan sam, ako mogu tako reći, rezultatima popisa. Nijesmo tu vidjeli neke promjene, u pitanju je par procenata, gore ili dolje, za određene etničke, vjerske ili jezičke grupe. Crnogorski građanski identitet je žilav, snažan. Dakle, Crna Gora je potvrdila, ponovo, da je multietnička, multijezička i multivjerska država. Uprkos onoj kontrarevoluciji crkvenoj koju smo imali prije četiri godine u Crnoj Gori, uprkos svemu onome što radi ova vlast, uprkos ogromnim finansijama koje su se slile, pritiscima različitih zvaničnih i nezvaničnih centara moći iz Beograda i drugih centara u regionu. Čini mi se da je ovo njihov poraz. Kad uložite toliko snage, napora, prljave propaganda i novca, u prethodnih četiri ili pet godina, i uspijete da namaknete dva procenta nečega u nešto što je bio vaš cilj, ne mislim da je to uspjeh - zaključio je Borančić.