ADD: Opasno miješanje Srbije u lokalne izbore u Crnoj Gori, Vučić narušava stabilnost regiona

 (Foto: Portal ETV/D.M.)
(Foto: Portal ETV/D.M.)

Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) ocijenila je da se režim u Srbiji  opasno miješa u lokalne izbore u Crnoj Gori - tj. u Podgorici i u Kotoru. Oni su ukazali da su primijećeni aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) iz Srbije u džipovima, kao i autobusi sa glasačima sa duplim pravom glasa iz Srbije.

- Riječ je o migraciji lažnih glasača sa duplim biračkim pravom iz Srbije. Osim nezakonitih glasača iz Srbije, aktivisti Vučićevog SNS-a su prije i tokom izbornog dana, vršili pritisak na birače u Podgorici i Kotoru. Ovaj čin predstavlja direktno miješanje u izborni proces u Crnoj Gori i nastavak Vučićeve agresivne politike prema susjedima - navodi se u saopštenju ADD.

Dodali su da su iste „nepravilnosti i kriminalne metode“ već postale „uobičajena praksa“ na izborima u Srbiji.

ADD je naveo da je u Crnu Goru iz Srbije, na današnji izborni dan, ušlo 14.000 građana više nego istog dana prošle godine i ocijenio da je to „narušavanje suvereniteta Crne Gore i ozbiljan rizik za regionalnu stabilnost“.

- Navedene izborne nepravilnosti dirigovane od strane režima Aleksandra Vučića ozbiljno prijete da naruše građanski mir u Crnoj Gori - piše u saopštenju u kojem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nazivaju „bivšim ministrom propagande Slobodana Miloševića“.

ADD je pozvao međunarodnu zajednicu i demokratske vlade u Evropskoj uniji da „pomno prate nestabilnu situaciju u Crnoj Gori“ i reaguju na ozbiljne povrede mira, bezbjednosti i demokratskih principa.