Ulcinj: Umjetnici iz 21 zemlje svijeta na Međunarodnoj likovnoj koloniji

 (Foto: Mediabiro)
(Foto: Mediabiro)

U sklopu međunarodne likovne kolonije koja se u Ulcinju održana od 17. do 21. septembra, sinoć je u hotelu Palata Venecija otvorena izložba gdje se prezentovalo 30 umjetnika iz 21 zemlje svijeta.

Likovnu koloniju organizuje Turistčka organizacija Ulcinj u saradnji sa NVO Art Dulcinium i NVO Perla Blue.

- Otkako je ova kolonija pokrenuta, pa do danas došli smo od regionalnog do svjetskog karaktera. Posebna mi je čast da se kolonija održava na mjestu sa preko 2.000 godina raznorazne kulture. Ulcinj je uvijek taj koji spaja sve kulture, a Turistička organizacija je ta koja uvijek podržava ovakve manifestacije. Siguran sam da ćemo i u narednom periodu podržati manifestacije nalik ovoj koloniji - naveo je direktor TO Ulcinj, Ćazim Hodžić.

U ime organizacionog tima koji čine ulcinjski likovni umjetnici zadovoljstvo načinom na koji za sada protiče ova kolonija istakla je Mersiha Resulbegović Mavrić.

- Ovo je inspiracija za sve nas. Upoznajemo se sa drugim umjetnicima, vidimo različite tehnike sa kojima različiti umjetnici rade, upoznajemo ih sa našim gradom, sa našom kulturom. Ovo je bogatstvo - suština je napraviti razmjenu. Ovo je nešto turistički promotivno, a u isto vrijeme jako inspirativno za naš grad i nas umjetnike - navela je Resulbegović Mavrić.

Značaj organizacije kulturnih aktivnosti u gradu ne samo tokom špica sezone, već i tokom cijele godine istakao je predsjednik Opštine Ulcinj, Genci Nimanbegu.

- Likovna kolonija je jedan poseban događaj zato što ona okuplja umjetnike koji stvaraju, koji svoja djela doživljavaju. Samim tim što imamo učesnike sa pet kontinenata – Južne i Sjeverne Amerike, Azije, Afrike i Evrope – znači da je Ulcinj prepoznatljiv i po svojim kulturnim stvaraocima koji su ovo organizovali i siguran sam da će svi gosti u svojim državama prenijeti lijepu sliku o našem gradu. Ovo je takođe prilika da se naši kulturni stvaracio upoznaju sa njima. Opština Ulcinj podržava niz kulturnih događaja. Smatram da moramo izađi iz klišea da je sve namijenjeno turizmu. Moramo se posvetiti i našim građanima i tako omogućiti da i oni osjete inspiraciju Ulcinja, jer to je i moto ove kolonije - zaključio je Nimanbegu.