MKM raspisalo konkurs: 300 hiljada eura za sufinansiranje projekata za razvoj kreativnih industrija

Ministarstvo kulture i medija raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj kreativnih industrija, čiji je budžet 300 hiljada eura, a rok za prijave je 14. oktobar.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj konkursa podrška tržišno orijentisanim, inovativnim projektima i proizvodima kojima se promoviše spoj kreativnosti i preduzetništva, s fokusom na multisektorski pristup i pozitivan uticaj na razvoj sektora kreativnih industrija i regionalnih klastera.

- Poseban dio konkursa je podrška za razvoj ženskog preduzetništva u cilju podsticanja učešća žena u oblasti kreativnih industrija - navodi se u saopštenju.

Ističe se da je budžet konkursa ove godine za 100 hiljada eura veći nego prošle i iznosi 300 hiljada, od čega će 150 hiljada biti opredijeljeno za podršku razvoju ženskog preduzetništva u oblasti kreativnih industrija.

Iz MKM su kazali da će sufinansirati projekte od značaja za razvoj sektora kreativnih industrija u oblastima uspostavljanja ICT proizvoda, arhitekture, dizajna (grafički, industrijski i modni), digitalne umjetnosti i kreativnog zanatstva, podsticaja, očuvanja i razvoja tradicionalnih zanata i vještina.

Kako su rekli iz tog Vladinog resora, prijave koje nijesu u okviru navedenih oblasti neće biti razmatrane.

- Projekti i programi će se sufinansirati najviše do 50 odsto iznosa ukupnih sredstava potrebnih za njihovu realizaciju - pojasnili su iz MKM.

Pravo učešća, kako je saopšteno, imaju preduzetnici i pravna lica sa sjedištem u Crnoj Gori koja su registrovana za obavljanje djelatnosti kulture.

- Pravo učešća nemaju fizička lica, nevladine organizacije, javne ustanove i drugi subjekati čiji se rad finansira iz budžeta Crne Gore, odnosno budžeta opštine sredstvima planiranim za kulturu, pravna lica koja su u prethodnom periodu koristila sredstva za sufinansiranje projekata od Ministarstva kulture i medija, a nijesu u ugovorenom roku i formi dostavili narativni i finansijski izvještaj - navodi se u saopštenju.

Iz MKM su rekli da jedan aplikant može kandidovati najviše dva projekta, od kojih samo jedan može biti podržan.

Zainteresovani se mogu prijaviti elektronskim putem, popunjavanjem forme koja je dostupna na internet adresi www.kreativnacrnagora.co.me, ili popunjavanjem obrasca, koji se šalje na adresu Ministarstva kulture i medija.

Iz Ministarstva su kazali da će na predlog stručne komisije donijeti odluku o sufinansiranju projekata i programa, dok će ugovor sa izabranim aplikantima biti zaključen najkasnije u roku od 30 dana od objavljivanja odluke o sufinansiranju.

- Svi odabrani projekti/programi ili proizvodi moraju biti plasirani na za to relevantna tržišta i događaje, sa ciljem promocije i pospješivanja njihovog daljeg razvoja - zaključuje se u saopštenju.

Rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Ministarstva kulture i medija.