Vuković: Nema bojazni da će penzije biti manje, građani će u oktobru osjetiti benefite reforme

Novica Vuković (Foto: Vlada Crne Gore)
Novica Vuković (Foto: Vlada Crne Gore)

Ne postoji bojazan da će penzije biti smanjene - poručio je ministar finansija Novica Vuković.

On je tokom gostovanja na Televiziji Crne Gore rekao da će građanin koji sada prima 850 eura - nakon programa Evropa sad 2 imati platu 902 eura. 

Međutim, kako dodaje, prosječna bruto zarada će rasti.

- Bila je na nivou 1.040 eura, a nakon reforme prosječna bruto zarada biće 1.180 eura. Ako raste prosječna bruta zarada automatski vama raste i vrijednost ličnog boda - kazao je ministar.

Dodao je da postoje tri komponente obračuna penzija.

- Na taj način imaćemo isključivo samo rast penzija. Poseban rast se dešava kod građana koji su imali minimalnu zaradu 450 eura koja raste na 600 ili koja raste na 800 eura - kazao je Vuković najavljujući da će građani već u oktobru osjetiti benefite reformi.

Ministar finansija je saopštio da su budžetski prihodi stabilni, da je prihod za prvih osam mjesci milijardu i 825 miliona, odnosno da je uvećan za 136 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Pored toga, kako je naveo, suficit budžeta za prvih sedam mjeseci je 42 miliona eura.

- Govorimo o jednoj potpunoj likvidnosti budžeta sve obaveze koje su dospjele i došle do državnog trezora su realizovane. Stojimo na novou od 600 miliona eura depozita - kazao je Vuković navodeći da u 2024. godini imamo stabilne prihode od PDV, doprinosa, poreza na dobit…

Navodi da su i troškovi veći, te da je realizacija kapitalnog budžeta za 60 odsto veća nego prošle godine.

- Do kraja godine očekujemo nastavak ovog trenda, a od 1. oktobra kreće Program Evropa sad 2 - kazao je Vuković.