Teško se dolazi do radnika

Primorci slabo zainteresovani za rad u građevinarstvu

 (Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)

Završetkom turističke sezone u Budvi započinje građevinska sezona, što je potencijalni povod za smanjenje broja lica koja traže posao. Međutim, kako ističu iz Zavoda za zapošljavanje u Budvi, interesovanje za rad u građevinskom sektoru među lokalnim stanovništvom je vrlo slaba.

- Što se tiče angažmana u građevinskoj sezoni, broj zainteresovanih lica je zanemarljiv. Najčešće su to vozači kamiona ili građevinskih mašina, ali interesovanje za poslove zidara ili armirača je izuzetno mala - izjavio je samostalni savjetnik u Birou rada u Budvi Nebojša Vujačić za Radio Budva.

Prema podacima Biroa, trenutno je u Budvi nezaposleno 547 osoba, od čega su 393 žene. Među nezaposlenima ima 113 osoba sa prvim stepenom, 18 sa drugim, 95 sa trećim stepenom, 192 sa četvrtim stepenom obrazovanja, 22 lica sa šestim stepenom, sa sedmim stepenom 97, sa sedmim dva stepenom sedam i sa završenim doktoratom dva lica.

- Teško se dolazi do radnika, što je pokazala i turistička sezona. Naime, prema evidenciji je bilo oko 350 nezaposlenih lica, a plate nisu opravdanje za to da se ne radi - navodi Vujačić.

Kako objašnjava, mnogi nezaposleni koriste socijalna prava koja im omogućava Centar za socijalni rad, a koja automatski gube ukoliko započnu radni odnos.

- Ako lice sa evidencije Zavoda za zapošljavanje odbije ponuđeni posao van svoje struke, ne briše se sa evidencije, dok, ukoliko odbije posao u struci, briše se na period od šest mjeseci - zaključuje Vujačić.