Poslaničko pitanje za posebnu sjednicu parlamenta

Nenezić pita Radulovića: Da li će se preko Luke Bar transportovati opasni materijali za rudnik litijuma u Srbiji?

Branislav Nenezić (Foto: SD)
Branislav Nenezić (Foto: SD)

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić pitaće na posebnoj sjednici skupštine ministra pomorska Filipa Radulovića da li je tačno da će se preko Luke Bar transportovati materijali vezani za rudnik litijuma u Srbiji, ukoliko bude otvoren.

- Da li je tačno da bi, u slučaju otvaranja rudnika litijuma u Srbiji u dolini rijeke Jadar, postojala mogućnost da se preko Luke Bar transportuju materijali koji bi bili u direktnoj ili indirektnoj vezi sa konkretnim rudnikom, a koji se mogu svrstati u opasne materije - navedeno je u poslaničkom pitanju Nenezića koje će postaviti Raduloviću u okviru druge-posebne sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja koja je zakazana za 29. oktobar.

Nenezić je poručio da će obrazloženje pitanja dati a samoj sjednici, a zahtijeva odgovor i u pisanoj formi.

Masovni protesti protiv rudnika litijuma u Srbiji počeli su u jesen 2021. kada su organizovane i blokade autoputa koji prolazi od sjevera do juga zemlje. Nakon toga je Vlada Srbije u januaru 2022, stopirala projekat i poništila dozvole "Rio Tintu".

- Stavili smo tačku na REio Tinto u Srbiji - rekla je tadašnja premijerka Ana Brnabić.

Ustavni sud je 11. jula 2024. proglasio neustavnom uredbu Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Jadar. Nekoliko dana kasnije Vlada je donijela odluku koja ponovo otvara mogućnost za realizaciju projekta rudnika.

To je izazvalo novu seriju protesta koji su započeli u Loznici 28. juna i proširili se na više desetina gradova u Srbiji. Najveći protest održan je u Beogradu 10. avgusta.

Zvaničnici Srbije su Evropskom unijom 19. jula u Beogradu potpisali Memorandum o kritičnim sirovinama tokom posjete potpredsjednika Evropske komisije Maroša Ševčovića i njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Memorandum predviđa cijeli proizvodni lanac – od kopanja litijuma u rudniku kompanije Rio Tinto u dolini rijeke Jadar do proizvodnje baterija za električna vozila.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat "Jadar" može realizovati bezbjedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, prije svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.