Crna Gora je izgubila tri milijarde BDP-a u robnoj razmjeni

Mulešković: Kad smanjimo uvoz povećaćemo naš životni standard

Ako donosioci odluka žele da oporave ekonomiju, onda je izvodljivo pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnim mjesta, poručuje Mulešković, a to nije bio fokus, dodaje on, već zapošljavanje u javnom sektoru, gdje je za dvije godine bilo preko dvadeset pet  hiljada zapošljavanja.

Crna Gora je izgubila tri milijarde BDP-a (bruto domaćeg proizvoda) u robnoj razmjeni i upravo to je podatak koji govori da se većina crnogorske ekonomije bazira na uvozu, a to je ono što slabi ekonomiju - kazao je u jutarnjem programu Budilnik, na Televiziji E, ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

- Neophodno je uraditi diversifikaciju naše ekonomije i konačno krenuti u razvoj realne ekonomije. Ovakvi podaci vam jasno govore da imate strukturni problem u ekonomiji, da imate sektore koji nijesu dovoljno razvijeni. Vi ste pročitali podatke za ‘23. godinu, a moram da vam kažem da prva dva kvartala za 2024.godinu pokazuju još slabije rezultate - rekao je Mulešković.

Za donosioce odluka su ovo više nego jasni inputi, poručuje Mulešković, da se sa administrativnog povećanja zarada mora preći na realni razvoj ekonomije, i konačno se mora usvojiti mišljenje, naglašava on, da je realna ekonomija jedina ona koja stvara novac.

- Kad smanjimo uvoz povećaćemo naš životni standard. To je tačno, jer kad imate domaći proizvod neđto više ostaje kod nas, i upravo kad ulažete u domaći proizvod stvarate mogućnost širenja takvih ekonomskih aktivnosti. S druge strane ovako jedino što možete da uradite jeste da onaj novac koji ste administrativnim putem upumpali u potrošnju građana, samo ispumpate s druge strane, u inostranstvo - poručio je Mulešković.

Ako donosioci odluka žele da oporave ekonomiju, onda je izvodljivo pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnim mjesta, poručuje Mulešković, a to nije bio fokus, dodaje on, već zapošljavanje u javnom sektoru, gdje je za dvije godine bilo preko dvadeset pet hiljada zapošljavanja.

- Ne možemo na taj način da povećavamo zarade, jer nijeste stvorili novu ekonomsku vrijednost, nijeste radili ništa po pitanju razvoja ekonomije i na taj način se ne može voditi dugoročna ekonomska politika - naglasio je Mulešković.

Zbog političke nestabilnosti u Crnoj Gori, pojašnjava Mulešković, opao je priliv stranih direktnih investicija, jer prvo što neki investitor pogleda je investicioni ambijent, zatim troškovi, kako kaže Mulešković i dodaje da su velika prepreka i česte promjene zakonske regulative koje „tjeraju“ investitore.

- Ne možete da očekujete da promjena jednog zakonskog rješenja dovede nama nove investitore, ne možete da očekujete ako u apsolutnoj vrijednosti povećate minimalnu zaradu, koja je u ovom trenutku veća u odnosu na kompletan region, da privučete nove strane investitore. Ne možete da očekujete da privučete strane investitore, ukoliko taj investitor 1.septembra ne zna šta ga očekuje 1.oktobra, i ukoliko ne zna da kad 1.januara kreira svoju poslovnu politiku da li će se deset zakona promijeniti tokom iduće godine - istakao je Mulešković.

BDP po glavi stanovnika u Crnoj Gori značajno zaostaje za prosjekom Evropske unije, ovi podaci demantuju aktuelnu vlast da je došlo do porasta životnog standarda po glavi stanovnika, naglašava Mulešković.

- BDP po glavi stanovnika može da raste jedino ako raste ekonomska aktivnost. Mi nijesmo imali rast ekonomske aktivnosti, već smo imali isključivo rast potrošnje, što je dovelo do rasta cijena i svega onoga što smo mogli da vidimo prethodne dvije godine, a suštinski nije dovelo do povećanja životnog standarda, jer su troškovi života povećani. Ono što je veoma bitno naglasiti je da nijesmo imali strateško upravljanje ekonomijom, nijesmo imali strateško planiranje onoga što želimo i gdje želimo da vidimo Crnu Goru za dvije godine, za pet godina, za deset godina, za dvadeset godina, već smo donosili određena rješenja ad hoc, i na taj način pokušavali da dokažemo da je došlo do unaprjeđenja životnog standarda - naglasio je Mulešković.

Sagovornik Budilnika smatra da Crna Gora ima kapacitete da ulaže u domaću proizvodnju i radnu snagu, za to je potrebna volja donosioca odluka, kako kaže on, da to bude prioritet u kreiranju politika.

- Ne može da bude prioritet da država bude najveći poslodavac i najpoželjniji poslodavac, jer kad imate jednu malu zemlju gdje je preko trideset posto ljudi zaposleno u državnoj administraciji, ne možete da očekujete da imate jaku ekonomiju. A znate koliko treba da bude jaka ekonomija da bi sve to finansirali?! E, mi smo ušli u taj začarani krug i to moramo da mijenjamo. Crna Gora, ja opet da ponovim, i to ću uvijek da ponavljam, mi imamo kvalitetne kadrove, mi imamo kvalitetne ljude koji mogu da rade posao, ono što fali našim ljudima jeste praksa, jesu dobri primjeri iz Evrope, jeste usvajanje novih tehnologija. Za sve to je neophodan novac i sve će to da košta, ali, mislim da bez toga ne možemo da očekujemo neki dugoročni boljitak, i ono što se najavljuje, da za dvadeset pet godina će se pratiti standard Evropske unije - rekao je Mulešković.

Razvoj poljoprivreda je prvi segment koji bi trebalo razvijati, kaže Mulešković, ukoliko se želi krenuti u oporavak ekonomije, a poljoprivreda, ističe on, i 2023.godine i 2024.godine bilježi stagnaciju, iako je trebalo da bilježi rast zbog oscilacija na međunarodnom tržištu.

Ostali segmenti koji mogu osnažiti crnogorsku ekonomiju i potaknuti rast proizvodnje jesu, naglašava Mulešković,prerađivačka industrija za koju Crna Gora ima potencijal, IT sektor koji bilježi pad, iako Crna Gora ima sjajne kadrove u tom dijelu, kako kaže Mulešković, tu su i energetika i turizam, koji mora povezati poljoprivredu sa turizmom.

- Ne možete očekivati rast ekonomije ukoliko centralna vlast ne sarađuje sa lokalnim samoupravama, bez toga ne može da postoji uslov za ekonomski rast. Ne možete da očekujete ekonomski rast ukoliko neko ne zna šta će da se usvoji naredni mjesec . Ne možete da očekujete ekonomski rast ukoliko kažete da ćete imati investicije samo u onim opštinama gdje je neko na vlasti, to ne smije da postoji. Upravo ta politička nestabilnost nas je dovela u tu situaciju da imamo probleme, same probleme u razvoju i rastu ekonomije, i ukoliko to ne riješimo u nekom narednom periodu mi ćemo ući u još dublju situaciju…Ono što je pozitivno na političkoj sceni jeste da su sad svi počeli da pričaju o ekonomiji, ja se nadam da će u narednom pokazati da im je ekonomija bitnija i da će se ponašati na taj način - zaključio je Mulešković.

Cijelo gostovanje možete pogledati na You Tube kanalu TV E.