Dugoročni zajmovi za razvojne politike

Kroz DPL aranžman Crna Gora uzima 180 miliona eura

Ukupan kreditni iznos koji će se obezbjediti kroz dugoročne zajmove za razvojne politike - DPL aranžman, u ovoj godini iznosi 180 miliona eura, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je danas usvojila Informaciju o rezultatima pregovora i zaključivanju ugovora o kreditu sa OPEC Fondom za međunarodni razvoj u vezi kreditiranja zajma za razvojne politike - DPL aranžman.

U skladu sa, Zakonom o budžetu za ovu godinu i Odlukom o zaduživanju, Ministarstvo finansija je u prethodnom periodu komuniciralo i pregovaralo sa OPEC Fondom u vezi uslova kreditiranja kao i usaglašavanja konačnog teksta ugovora.

- Ugovor se zaključuje na iznos od 50 miliona eura, sa rokom otplate od deset godina, pri čemu je predviđen grejs period od 18 mjeseci, uz varijabilnu kamatnu stopu koja se sastoji od šestomjesečnog Euribora, uvećanog za maržu od jedan odsto, koja će se obračunavati i plaćati polugodišnje - navodi se u saopštenju Vlade.

Rok raspoloživosti kreditnih sredstava utvrđen je zaključno sa 31. decembrom ove godine.

DPL su finansijski instrumenti koje međunarodne finansijske institucije, poput Svjetske banke (SB), pružaju zemljama u cilju podrške sprovođenju političkih i institucionalnih reformi.

Cilj ovih zajmova je da pomognu zemljama u sprovođenju strukturalnih promjena koje će podstaći ekonomski rast i smanjenje siromaštva.

U Informaciji se podsjeća da je Vlada prethodno prihvatila ugovore o DPL kreditnim aranžmanima sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) od 80 miliona i Francuskom agencijom za razvoj (AFD) od 50 miliona, tako da ukupan kreditni iznos koji će se obezbjediti kroz DPL aranžman u ovoj godini iznosi 180 miliona eura.

Usvojena je Informacija o izmjenama i dopunama usaglašenog zapisnika i ugovora o zajmu sa IBRD u vezi kreditiranja zajma za razvojne politike, odnosno DPS aranžmana.

Dopuna se tiče klauzule dugovanja otpornog na klimatske promjene. U pitanju je klauzula putem koje SB nudi mogućnost reagovanje na krizu usljed elementarnih nepogoda kao što su zemljotresi i tropski cikloni, što omogućava vladama da se usredsrijede na oporavak od katastrofe umjesto otplate duga.

Vlada je prihvatila i Informaciju o polaznim osnovama za pregovore za kreditni aranžman između Crne Gore i IBRD za projekat dekarbonizacije energetskog sektora Crne Gore, i kao osnovu za pregovore prihvatila nacrt ugovora o zajmu.

Cilj projekta je unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata i povećanje operativne efikasnosti elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na iznos od 33,8 miliona eura.

Usvojena je i Informacija o aktivnostima koje je potrebno preduzeti u postupku prihvatanja predloženog uvećanja kvote Crne Gore u Međunarodnom monetarnom fondu u okviru 16. Opšte revizije kvota.

Odbor guvernera MMF je 15. decembra prošle godine usvojio odluku o Opštoj reviziji kvota koja se odnosi na povećanje kvota svih 190 članica Fonda.

Ovom odlukom, kvota Crne Gore povećava se sa 60,5 miliona specijalnih prava vučenja (SPV), na 90,8 miliona.

Svaka članica MMF-a je dužna da se do 15. novembra izjasni da li je saglasna sa predloženim povećanjem svojih kvota, s tim što Izvršni odbor može da odluči da produži ovaj period.

- Tim povodom, Vlada se saglasila sa povećanjem kvote - navodi se u saopštenju.