INFINTECh konferencija

Kakva je saradnja finansijskih institucija i vodećih maloprodajnih kompanija?

Sa INFINTECh konferencije (Foto: Media biro)
Sa INFINTECh konferencije (Foto: Media biro)

Na trećem panelu INFINTECh konferencije, pod nazivom My System or Ecosystem? bilo je riječi o praktičnim primjerima saradnje između finansijskih institucija i vodećih maloprodajnih kompanija, kao i o tome kako partnerstva sa bankama mogu stvoriti unosne poslovne modele.

Marija Popović, glavna operativna direktorica u kompaniji Ananas e-commerce kazala je da je Ananas veliki ekosistem ali da je u srcu kompanije marketplace platforma. Ona se osvrnula i na ostale segmente ekosistema koji čine kompaniju.

- Trgovci su u našem sistemu najbitniji i njihov broj raste. Trenutno poslujemo na četiri tržišta i ukupno imamo 2000 trgovaca. Iammo još četiri dijela ekosistema  koji predstavljaju posebne biznise - kazala je Popović.

Ognjen Vlačina iz, INGKA/IKEA grupe osvrnuo se na poslovanje kompanije INGA koja predstavlja 90 odsto radnji IKEA-e koje postoje u svijetu.

- Mi smo najveći ritejler. Imamo 160 hiljada zaposlenih i taj sistem ima svoje prednosti i svoje manjkavosti. ja radim na na bavci finansijskih usluga na 31 tržištu i svako to tržište ima svoje specifičnosti i ne postoji isti fooftprint i zahtijeva pažnju dakle, svakom tržištu morate prići sa posebnom pažnjom - kazao je Vlačina.

Goran Marković, direktor sektora za poslovne korisnike (B2B) u T-mobile Poljska uporedio je poslovanje sa kompanijama kao što su Ananas i IKEA. Kako je kazao, ako pričamo o takvim ekosistemima, oni u boljoj poziciji jer imaju lojalnu bazu koja je prilično specifična koja kod njih završava i pored konkurencije.