Popović odgovorio Katarini Bulatović: Nesportski je medijski plasiran ovaj atak sa Vaše strane

 (Foto: Liberalna partija)
(Foto: Liberalna partija)

Predsjednik Kluba crnogorskih olimpijaca Andrija Popović odgovorio je na pismo proslavljene rukometašice i kandidatkinje za predsjednicu Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Katarine Bulatović koja je ukazala da rad te NVO od osnivanja nepoznanica za javnost i pitala što je Klub crnogorskih olimpijaca uradio od onoga što je njegova osnovna uloga shodno donesenom Statutu.

Popović je u odgovoru poručio da je "nesportski medijski plasiran" ovaj "atak" sa njene strane.

 On je naveo da posljednjih godina nije bilo interesovanja za preuzimanje liderstva u KCO - koji okuplja učesnike olimpijskih igara, osvajače olimpijskih medalja, glavne trenere i selektore crnogorskih olimpijskih reprezentacija, kao i sudije koje su obavljali funkciju na olimpijskim igrama.

- Što je i očekivano zbog sistemski nedefinisanih finansija. Osjećam odgovornost zbog toga što nijesam uspio svih ovih godina, sa ostalim članovima rukovodstva KCO, svi smo apsolutni volonteri, da riješimo minimalno sistemsko finansiranje KCO. Kako je KCO po Statutu u svom djelovanju samostalan, predstavlja ga i zastupa predsjednik - a sjedište Kluba je u Podgorici, na bivšoj adresi COK-a jer nemamo sredstava za zakup prostora, vjerujem da ćemo zajedničkim snagama ubuduće sprovoditi ciljeve i delatnosti Kluba, osnovno,podržavanje, širenje, provođenje osnovnih principa olimpijske povelje u Crnoj Gori - naveo je Popović u odgovoru Bulatović.

Dodao je da postoji dogovor da se Izborna Skupština KCO održi do kraja ove godine.

- Vodeći računa o obavezama osnivača Kluba,kao nevladine organizacije, vjerujem da ćete i Vi,ukoliko budete izabrani za predsjednicu COK-a, ali i sa pozicije aktuelne sportske direktorice, a dali ste nemjerljiv doprinos našem sportu, učiniti sve da finansijski riješimo poslovanje i djelovanje Kluba. Iz mog parlamentarnog i sportskog iskustva jedini je način da Klub profunkcioniše da budemo dio Budžeta za 2025.g. COK-a, odnosno Ministarstva sporta i mladih. Ako do toga ne dođe, vjerovatno predstoji i prestanak rada Kluba, što bi bilo pogubno za nas - crnogorske olimpijce.Nesportski je medijski plasiran ovaj atak sa Vaše strane,nas je olimpijaca u Crnoj Gori veoma malo, nešto više od 100, sve eventualne nesuglasice treba da rješavamo na olimpijskim organima i forumima .Sa ovim iznuđenim odgovorom na Vaše pismo završavam sa medijskim prepucavanjima - naveo je Popović.

On joj je zahvalio na čestitkama povodom velikog priznanja, upisa u Listu svjetskih trofejnih olimpijaca na Vanrednoj Generalnoj Skupštini Svjetske olimpijske asocijacije održanoj 11.10.2024. godine u našoj matičnoj olimpijskoj kući - Lozana-Švajcarska.

- Drago mi je zbog Vašeg interesovanja, kao srebrne olimpijke, sportske direktorice Crnogorskog olimpijskog komiteta ali i  kandidatkinje za Predsjednicu COK-a, za status i djelovanje Kluba crnogorskih olimpijaca.  Do sada toga interesovanja nije bilo, ni na jednom olimpijskom forumu, valjda nije Vaš motiv predstojeća Izborna Skupština COK-a i stav četiri delegata u Skupštini koje ima Klub crnogorskih olimpijaca u vezi izbora Predsjednika COK-a. Valjda nam je svima na ponos da su tri delegata Kluba u Skupštini COK-a zlatni crnogorski olimpijci a četvrti, bronzani olimpijac a od toga su dvije naše delegatkinje proslavljene crnogorske rukometašice - istakao je Popović.

Podsjetio je da je Skupština COK-a 2010. godine donijela Odluku o osnivanju Kluba kao tijela COK-a i formirala inicijativni odbor u sastavu: Andrija Popović, predsjednik i članovi Zorica Pavićević, Ljiljana Mugoša-Vučević, Svetlana Mugoša -Antić, Mirko Vičević, Igor Vušurović.

- Potom je 2011.g. održana na Cetinju osnivačka Izborna Skupština Kluba, izabran Predsjednik i Upravni odbor u koji je osim nabrojanih svih šest zlatnih crnogorskih olimpijaca, koji imaju status vrhunskog sportiste Crne Gore, izabran i bronzani olimpijac Veljko Uskoković, kao i nadzorni odbor. Kasnije je 2012.g. Crna Gora na OI u Londonu postigla do sada najveći sportski i olimpijski uspjeh, srebrna medalja crnogorskih rukometašica, čiji ste i Vi ponosni dio, čime se broj nosilaca olimpijske medalje, sa statusom vrhunskog sportiste Crne Gore, podigao na 25, olimpijaca i olimpijki - naveo je Popović.

MUP Crne Gore je, dodaje, krajem 2011. godine registrovao NVO “Klub crnogorskih olimpijaca” kao nevladinu organizaciju sa nabrojanim osnivačima.

- Iste godine je KCO na Kongresu Svjetske olimpijske asocijacije (WOA) održanom u Atini-Grčka primljen u punopravno članstvo,zahvaljujući velikom olimpijskom i sportskom autoritetu osnivača Kluba.Od samog početka djelovanja KCO se susreo sa nepremostivim problemima,koji se tiču materijalno-finansijskog poslovanja,uglavnom smo finansirali rad Kluba iz ličnih sredstava ,posebno inicijalna sredstva koja su bila znatna(osnivanje NVO,web sajt,tehničko lice…). Sve je to u posljednjih nekoliko godina reducirano zbog nedostatka finansijskih mogućnosti,iako je COK nekoliko puta u tih 13 godina skromno finansijski pomogao rad Kluba. Bezbroj puta smo se u to doba obraćali za finansijsku pomoć tadašnjem resornom Ministarstvu prosvjete i sporta,Upravi za mlade i sport,brojnim sponzorima, nije bilo sluha za Klub,čiji su osnivači najtrofejniji crnogorski sportisti - napisao je Popović u odgovoru.