Sa prvog mjesta u polufinale

Crnogorske košarkašice nakon produžetka srušile Meksiko

Crnogorske košarkašice sa maksimalnim učinkom osvojile su prvo mjesto u B grupi, pa će u polufinalu igrati protiv drugoplasiranog tima iz A grupe, reprezentacije Južne Koreje.

Naše košarkašice su na zatvaranju grupne faze savladale nakon produžetka domaćina, selekciju Meksika 74:71.

Derbi grupe B na zatvaranju prve faze opravdao je očekivanja - dva neporažena tima u prva dva kola igrala su dugo egal. Bilo je grešaka, promašenih zicera, a prvo poluvrijeme donijelo je neočekivano malo poena. 

Crna Gora je bolje ušla u meč, a poenima sa linije bacanja Bojane Kovačević već u šestom minutu bilo je 10:2, dok je upravo Novljanka na 1.25 prije kraja prve dionice pogodila trojku za 16:7. Druga dionica donijela je totalnu drugu sliku - za razliku od prve četvrtine gdje se Meksiko mučio u napadu i bio četiri minuta bez koša,

Crna Gora je imala prazah hod, djelovala bezidejno u napadu. Agresivna odbrana, često na ivici faula, te na momente zonski pritisak kao da su poremetili naše košarkašice koje su u drugom periodu postigle samo 11 poena.

Sa druge strane, Meksiko je koristio propuste u odbrani našeg tima i sa četiri trojke u drugih 10 minuta uspio da se totalno vrati u meč. Sa tri vezane trojke na otvaranju druge četvrtine domaća selekcija stigla je do 16:18 u 14.minutu, ali je Crna Gora na kratko odgovorila i povela 25:18. Ali, Meksiko je nošen sjajnom podrškom u 17.minutu stigao do egala - 25:25. U posljednja tri minuta prvog poluvremena dva tima ukupno nijesu iskoristili čak 12 napada, pa je do odlaska na odmor samo Živković pogodila za minimalnu prednost na poluvremenu - 27:25.

To je bio uvod u dramu, pa se i u nastavku igralo gotovo "koš za koš". Crna Gora je održavala minimalnu prednost, iako se mučila, a Meksiko pokazao zašto vjeruje da na domaćem terenu može do vize za Mundobasket.

Naše košarkašice su nakon trojke Drobnjak u 26.minutu imale 41:36, a +6 bilo je kada je Jovanović pogodila za 44:38. Naša kapitenka vodila je tim u trećoj dionici, a nakon njenih poena u 28.minutu bilo je 46:40. Međutim, Meksiko nije dozvoljavao našem timu da se odvoji, pa je uoči posljednje četvrtine bilo 46:44, da bi u 32.minutu Džakez pogodila za egal 46:46, što je bila najava totalne drame. 

U 34.minutu Meksiko je trojkom Lagunas na kraju napada uspio da preokrene (53:52), da bi nakon faula Jovanović za tri poena Martinez pogodila tri bacanja za 57:53, da bi zatim bilo i 58:53. Ali, iz jednog napada "crvene" su izašle iz minusa - Živković je pogodila trojku uz faul, a nakon promašenog bacanja Jovanović je poslije ofanzivnog skoka donijela egal 58:58. Upravo je Jovanović pogodila i 18 sekundi prije kraja (60:60), a nakon dobre odbrane otišlo se u produžetak.

I u dodatnih pet minuta viđena je neizvjenost, a 68 sekundi prije kraja Gil je pogodila trojku za 71:67 i činilo se da je sve riješeno.

Ponovo je odgovornost preuzela Milica Jovanović i pogodila za 71:69, a nakon promašaja Džakez na 28 sekundi do kraja Drobnjak je pogodila trojku kao suzu za preokret - 72:71. Imao je Meksiko napad, Crna Gora odigrala vrhunsku odbranu, Ramos napravila korake, nakon čega je centralna figura meča Milica Jovanović sa dva penala stavila tačku.

Milica Jovanović postigla je 29 poena, uz 9 skokova i 5 asistencija, Dragana Živković dodala je 13, a imala je dabl dabl, jer je ostvarila 10 skokova, Anastasija Drobnjak 12 (četiri trojke), Bojana Kovačević 6 poena i 7 skokova, Marija Leković 5 poena, 6 skokova i 5 asistencija, Maja Bigović 4, Sofija Živaljević 3, Ksenija Šćepanović 2.

Polufinale Crna Gora - Južna Koreja igraće se u noći između subote i nedjelje, a tačan termin biće naknadno određen.

Škerović: Raduje što podmlađeni tim gradi karakter pobjednika

Jelena Škerović, selektorka Crne Gore, nakon treće vezane pobjede u Meksiku imala je razloga za zadovoljstvo.

-Odlična pobjeda za nas protiv Meksika. Nije uopšte bilo lako, mada smo znali da nas čeka ovaka atmosfera i da Meksiko igra svih 40 minuta. Ali, ono što raduje jeste da ova podmlađena ekipa polako gradi karakter i da utakmice koje možemo da izgubimo pretvaramo u pobjede. Upravo to je ono zbog čega smo i došli ovdje da gradimo iskustvo , karakter tima i da ove djevojke imaju na međunarodnoj sceni ovakve utakmice protiv ovakvih ekipa. Meksiko je igrao sa pet bekova, jedna atipična utakmica za nas, gdje smo morali tokom samog meča da se adaptiramo. Čestitke djevojkama na borbenosti i karakteru koji su pokazale – kazala je Jelena Škerović, selektorka Crne Gore.

Na kraju Crna Gora grupnu fazu završila je kao prvoplasirana sa sve tri pobjede. Da li se takav učinak mogao očekivati?

-Nijesmo razmišljali o tome, jer smo išli od utakmice do utakmice. Imali smo tri različite vrste košarke, od Novog Zelanda do Mozambika i sada Meksika, gdje smo morali da se adapitramo na stilove igre koje u Evropi nijesmo imali prilike da susrijećemo – dodala je Škerović.

Slijedi dan pauze, a onda i konačan rasplet na turniru u Meksiku. Crna Gora će za rivala u polufinalu imati Južnu Koreju.

-Južnu Koreju smo već pratili na nekim utakmicama na ovom turniru u Meksiku, ali slijedi dan odmora, tako da ćemo se dodatno spremati za njih i nastojati da i u tom meču budemo na što većem nivou – zaključila je Škerović.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.