U Šavniku spremni za izbore ali se ne nazire kraj izbornog procesa

Na današnji dan prije dvije godine održani su prvi u nizu neuspjelih izbora u Šavniku. Kraj izbornog procesa još se ne nazire, a vlast i opozicija i dalje jedni druge optužuju ali su kažu spremni za nove izbore kada za to dođe vrijeme.

Nezavršeni lokalni izbori u Šavniku pune dvije godine su predmet podsmijeha i zabrinutosti. Scene lomljenja kutija, cijepanje izbornih listića i višestruko ponovljeno glasanje bez epiloga dio su problema koji se rijetko viđa.

- Plašim se da će naziv Šavnik, odnosno izbori u Šavniku ili Šavnik scenario postati nešto kao čvor ili kao naziv koji će se koristiti za neke bezizlazne situacije u kojima su se partije okoristile o neku rupu u zakonu - rekao je pisac i kolumnista Đuro Radosavović.

Rupe u zakonu i dalje postoje. Ni Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu ih nije otklonio.

Član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Nikola Rovčanin rekao je da je popis stanovništva pokazao da ima više od 1900 birača, a nešto preko 1500 stanovnika.

- Dakle, nešto oko 350 razlike više u odnosu na broj upisanih u birački spisak, nego što šavnička opština ima stanovnika. Dakle, to je klasičan izborni inženjering - naveo je Rovčanin.

U lokalnom DPS-u ne mijenjaju mišljenje, spremni su, kažu, za nastavak izbora.

I u šavničkoj opoziciji čvrsto stoje pri svojim stavovima.

- Imali ste opstrukciju i lomljenje kutija i opstrukcije u biračkom odboru. To je strana koja treba da promijeni svoj stav i da okončamo ove izbore, a onda u izbornoj reformi da više ne dozvolimo da se bilo gdje mogu ponoviti ovakve ili slične scene - rekao je predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić.

Nosilac liste "Za budućnost Šavnika" Gavrilo Cerović rekao je da je Vlada krenula u proces rješavanja problema ali da je predsjednik države Jakov Milatović napravio opstrukciju i da odluka nije sprovedena.

Međusobne optužbe vlasti i opozcije ne donose rješenje situacije.

Radosavović izlaz vidi samo u jednom scenariju.

- Jedino rješenje će biti da neko iz EU zažmuri dok mi to gurnemo pod tepih. Očigledno je na snazi model "klin-ploča" te da se ništa novo neće desiti, samo će se prolongirati u nedogled - rekao je Radosavović.