Novi izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu u centralnoj informativnoj emisiji 24 sata Televizije E

Šarec: IBAR je dobra vijest, ali sad treba nastaviti s radom

Nijedan problem nije toliko veliki da ne bi bio rješiv, ako ima volje, ocijenio je novi izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Marjan Šarec u centralnoj informativnoj emisiji 24 sata Televizije E, dodajući da je dobro da se demokratski procesi događaju.

On je kazao da je Crna Gora politički kompleksna i da je to ono što se prvo vidi, uz ocjenu da „svakako, nije dosadno“. 

Šarec je, odgovarajući na pitanje da li je u kontaktu sa političarima iz Crne Gore, kazao da ima iskustva sa crnogorskom politikom. Komunicirao je, kaže, kada je bio premjer i ministar odbrane Slovenije, naročito sa onim političarima koji su se zalagali za evropski put. 

Govoreći o tome što je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, Šarec poručuje da je to dobra vijest, ali da ne znači i ulazak u Evropsku uniju.

- Pred Crnom Gorom je dug put. Biće mnogo poteškoća koje treba prevazići. To je kao kod sporta, dobro je držati neki rezultat, dobro je biti u vođstvu. Ali, dok nije kraj utakmice, ne može se reći da je sve završeno. IBAR je dobra vijest, ali sad treba nastaviti s radom. Tako da nas sve očekuje puno posla - poručio je Šarec.

Izvještaj Evropske komisije pokazuje, objašnjava Šarec, da Crnoj Gori nije baš pomoglo to što nije bilo Ustavnog suda, te da na pravnom polju, ali i kada je riječ o drugim poglavljima, treba još mnogo toga učiniti.

- Sad su otvorena 33 poglavlja, tri su bila privremeno zatvorena. Ne bih da ulazim u detalje jer sam tek preuzeo dužnost, pa ću prvo posjetiti Crnu Goru i vidjeti šta se i kako radi. Tada ću svakako imati više detalja. Svakako, ne bi bilo dobro da se proces evropskih integracija zaustavlja. Dobro bi bilo da se što prije neko poglavlje zatvori. Ali, to će pokazati vrijeme- rekao je Šarec.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na to što vlast u Crnoj Gori zagovara mogućnost dvojnog državljanstva što bi, po mnogim ocjenama, moglo da promijeni demografsku sliku države i dovede do bližeg saveza sa Rusijom i Srbijom, na što upozorava i inicijativa pokrenuta u Evopskom parlamentu, Šarec kaže da je to stvar Vlade.

- Nije na meni da to komentarišem. Ali, svakako, ne bi bilo dobro da jačaju snage koje bi spriječile evropski put Crne Gore. Jer Crna Gora je ušla u NATO, i u tom savezu dobro radi svoj posao, izdvaja dovoljna sredstva, preko dva odsto BDP-a, što će i povećati. Isto kako Crna Gora radi za NATO, tako treba da radi i na evropskom putu. Nadam da se neće desiti ništa što bi pokolebalo evropski put Crne Gore, to je najbitnije. Kako će vlast raditi, to je u njenim rukama,” istakao je Šarec.

Smatra da zemlje Zapadnog Balkana ne bi trebalo u paketu da idu u EU, već one koje ispunjavaju uslove budu bliže evropskom savezu.

- Ne bih bio sklon mišljenju da treba da se čeka neki paket. Ako Crna Gora bude ispunjavala kriterijume i napravila sve što bude potrebno, ne obazirući se na druge zemlje, mora imati tu mogućnost da uđe u Evropsku uniju- naglasio je Šarec.

Odgovarajući na pitanje da li je realno da Crna Gora uđe u Evropsku uniju do 2028. godine, što je česta poruka koja dolazi iz vlasti, Šarec smatra da tako nešto nije nemoguće.

- Nada je uvijek dobra, jer ako nema nade onda je sve uzalud. Ne bih se usudio da nešto prognoziram, ne volim prognoziram datume, godine… Ali milsim da ako svi budem napravili sve što je u našoj moći, ako budemo poštovali dogovore, to onda nije nemoguće” poručuje Šarec.

Sa bivšim izvjestiocem Toninom Piculom će razmjenjivati iskustva po pitanju Crne Gore, koristiće njegov dosadašnji rad i zaključke, a nada se, kako kaže, da može dobiti i neki savjet.

- Nastojaću da budem objektivan, što objektivniji, ako je to moguće. Mislim da ćemo jedino tako moći da postignemo neki rezultat. Nadam se da neću ni ja razočarati, a da ni Crna Gora mene neće razočarati, to je moja nada- zaključio je Šarec.

 

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.