ZAOKRET: Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore uputio je juče predsjedniku Crne Gore i predsjedavajućem Savjeta za odbranu i bezbjednost zahtjev da prihvati odluku koju je ministar odbrane Dragan Krapović predložio krajem avgusta

Lazarević tražio Milatoviću da potpiše njegovo razrješenje

Portal ETV je ranije objavio informaciju da predsjednik države Jakov Milatović neće dozvoliti da na Savjetu za odbranu i bezbjednost prođe bilo kakva nezakonita odluka, ali se situacija zbog zahtjeva Lazarevića sada mijenja – i ništa nije izvjesno

Brigadni general Zoran Lazarević
Brigadni general Zoran Lazarević

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević uputio je juče predsjedniku Crne Gore i predsjedavajućem Savjeta za odbranu i bezbjednost Jakovu Milatoviću zahtjev da prihvati odluku o njegovom razrješenju koju je ministar odbrane Dragan Krapović predložio krajem avgusta, potvrđeno je nezvanično Portalu ETV.

Ovu informaciju prethodno je objavilo više crnogorskih medija.

Krapović je krajem avgusta predložio Savjetu za bezbjednost i odbranu da se Lazarević smijeni jer je procijenio da je potrebna „smjena generacija i podmlađivanje“ oficirskog kadra u Vojsci Crne Gore. 

Njegov prijedlog nije prošao jer mu se usprotivio predsjednik Milatović tražeći da se navedu konkretni razlozi što je sporno u postupanju Lazarevića. Krapovića su, sa druge strane podržali premijer Milojko Spajić i predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Krapović je nakon toga poništio rješenje kojim je bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, dok je rukovodio i Ministarstvom odbrane, produžio vrijeme trajanja službe Lazareviću do juna iduće godine.

Krapović je poništenje tog rješenja dostavio Lazareviću prošle sedmice.

Prema Ustavu, tročlani Savjet, kojeg čine šefovi države, Skupštine i Vlade, odlučuje jednoglasno.

Portal ETV je ranije objavio informaciju da predsjednik države Jakov Milatović neće dozvoliti da na Savjetu za odbranu i bezbjednost prođe bilo kakva nezakonita odluka, ali se situacija zbog zahtjeva Lazarevića sada mijenja – i ništa nije izvjesno.