Predsjednik Opštine kazao da su pripadnici Vojske Crne Gore tek juče bili u posjeti

Jakić: Do danas se niko iz Vlade ili državnih organa nije interesovao šta se to desilo u Šavniku

Jakić na terenu (Foto: Portal RTCG)
Jakić na terenu (Foto: Portal RTCG)

Do nedjelje nijesmo imali nikakve reakcije ni pomoći od državnih organa. Ni do danas ja nijesam dobio poziv da se informiše bilo ko iz Vlade i državnih organa šta se to dešava u Šavniku, da li imamo problema - kazao je kazao je u jutarnjem programu Budilnik, na Televiziji E, predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić.

To je ono što je, prema njegovim riječima, posebno iritiralo i građane Šavnika. 

- To sam i javno saopštio u prethodnim danima. Juče smp imali posjetu pripadnika Vojske Crne Gore, koji su obišli teren i obećali da će u vidu mehanizacije pomoći u rješavanju posljedica nevremena. U gostima je bio i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović - naveo je Jakić.

Najveći problem u Šavniku trenutno je, kako je kazao, putna infrastruktura, jer je dio sela još odsječen,a putna komunikacija se praktično odvija preko same rijeke.  

- Juče smo formirali dvije komisije koje će se baviti procjenom štete. Jedna se odnosi na procjenu štete koja je nastala na infrastrukturi, druga komisija će procijeniti štetu poljoprivrednim proizvođačima, odnosno fizičkim licima. Možemo već danas vidjeti da je šteta ogromna i imaće komisije zaista mnogo posla, ali na vrijeme su, već danas su na terenu pa očekujem brzo i da imamo i u brojkama kolika je ta šteta - rekao je Jakić.

Građani Šavnika su se angažovali kao pomoć Službi zaštite i spašavanja Šavnika, ističe, kao i društveno odgovorne kompanije koje su odmah bile na raspolaganju.

- Danas su tu kompanije Bemaks, fabrika vode Diva, takođe određene lokalne zajednice, kao što su pomogli Opština Bar, Opština Bijelo Polje, Opština Cetinje, to je veoma značajna pomoć u rješavanju ovih problebema. Čini mi se da smo uspjeli da odgovorimo ovom izazovu kad je bilo najteže, a to su bili petak, subota i nedjelja, da od juče i danas  radimo na otklanjanju onoga što su posljedice ovoga nevremena - naglasio je Jakić.

Sagovornik Budilnika kaže da su iz lokalne uprave još od petka na terenu, te da su obišli svaku porodicu na tom području i obezbijedili im neophodna sredstva.

- Ono što je najvažnije sada je da se nadoknadi šteta tim ljudima. Ja sam im rekao da će lokalna uprava uraditi sve da oni minimalno osjete posljedice ovoga nevremena, jer su to porodice koje ostvaruju egzistenciju na osnovu onoga što rade, to im je jedini izvor prihoda i jednostavno moramo kao društvo uraditi sve da im se pomogne - poručio je Jakić.

Mjesta gdje je oštećena infrastruktura šavničkoj opštini su i najposjećenija mjesta, podsjeća Jakić.

- I do nevremena je bio veliki broj turista, tako da se mora brzo reagovati kako bi se brzo uspostavila infrastruktura, vratiti u stanje prije poplava, kako bi Šavnik nastavio dalje da se turistički razvija - ističe Jakić.

U narednom periodu se, kako dodaje, mora posvetiti posebna pažnja koritu rijeke Komarnice, njegovoj zaštiti  kako ne bi više dolazilo do izlivanja ove rijeke, te su povezani sa stručnjacima koji rade projekat zaštite rijeke Lim u sklopu podrške evropskih fondova i ta će iskustva pomoći i za probleme sa šavničkim rijekama.

- Ono što je sad najbitnije jeste da se naprave te obaloutvrde i da se neko nevrijeme, koje se već najavljuje narednih dana, sačeka spremno, odnosno da ne bi došlo opet do problema kojih smo imali u petak ujutru - rekao je Jakić.

Mještani su sa lokalnom upravom bili na terenu paktično 24 sata i  bez njihove pomoći, kako je istakao, ne bi uspjeli.

- Ljudi su u tim trenucima ujedinjeni i daju sve od sebe ne bi li pomogli da se to područje vrati u normalu - naveo je Jakić.

Dodaje da su sve službe na terenu, a podsjeća da je kompanija Bemaks ustupila svoju mehanizaciju i navodi da  se radi na zaštiti infrastrukture od nevremena koje se najavljuje narednih dana.