"Opozicija je spremna da sa građanima odbrani Ustav i zakone"

Eraković: Nakon propalog etničkog inženjeringa nećemo dozvoliti da se političkim dođe do izmjena Zakona o državljanstvu

 (Foto: Demokratska partija socijalista)
(Foto: Demokratska partija socijalista)

Opozicija je spremna, da zajedno sa građanima države Crne Gore, odbrani Ustav i zakone, a to podrazumijeva svim sredstvima, ako bude potrebno, da se odbrani država, kazao je u centralnoj informativnoj emisiji "24 Sata", na Televiziji E, potpredsjednik Demokratske partije socijalista i poslanik u Skupštini Crne Gore, dr Jevto Eraković.

Ako je namjera vladajuće većine da mijenjaju Zakon o državljanstvu, jasna je poruka, da to ne mogu, poručuje on.

- Prije svega, moramo biti oprezni. Ne u smislu naše spremnosti da branimo ovu državu i njene tekovine, nego prije svega moramo biti oprezni, konkretno u ovom slučaju. Prema mojim saznanjima i na osnovu saznanja koje sam dobio mislim da je u ovom slučaju, ipak, riječ o nekim tehničkim promjenama, koje se odnose na izbjeglice, odnosno taj termin neće biti više u upotrebi, i dobiće specifične karaktere, koji su usaglašeni sa zakonima Evropske unije, i njihovim pravima, na koji način bi, eventualno, mogli da ostvare neka prava u okviru Zakona o državljanstvu - rekao je Eraković.

Ne smije se zaboraviti, podsjeća on, da je vođa parlamentarne većine, Andrija Mandić, javno saopštio da je izmjena Zakona o državljanstvu namjera te parlamentarne većine.

- Nećemo nikome dozvoliti da na mala vrata, nakon propalog etničkog inženjeringa i rezultata popisa koji su stigli, sada pokušavaju političkim inženjeringom da dođu do svog cilja, dakle, izmjenom Zakona, izmjenom Ustava, da protivzakonito i protivustavno definišu neke zakonske norme, koje Crna Gora ne prepoznaje - poručio je Eraković.

Komunikacija sa međunarodnim partnerima je, kako kaže, redovna. Menadžment DPS-a je juče, imao sastanak sa ambasadorima Kvinte (Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Italije i SAD-a), a veoma je važna, dodaje Eraković, dobra komunikacija koju imaju sa poslanicima Evropskog parlamenta, koji su uputili inicijativu i zabrinutost zbog potencijalne izmjene Zakona o državljanstvu.

- Vidjeli ste kakav je odlučan stav stigao od strane predstavnika Evropske unije, da bi izmjena crnogorskog državljanstva uticala na bezbjednost, ne samo u okviru granica Crne Gore, nego u okviru granica Evropske unije. Ne žele da dolaze u takvu situaciju, i da se dešavaju nemile situacije u srcu Evrope i siguran sam da će oni uraditi sve što je do njih, da spriječe ove opasne naume velikosrpskog nacionalizma, da kroz mala vrata ostvare svoje vjekovne ambicije - istakao je Eraković.

Namjera predsjednika parlamenta, Andrije Mandića, je, vjeruje on, da najprije najavi neke stvari i da se nada da će one vremenom postati prihvatljive. Građani su, kaže on, prozreli tu namjeru i Mandić je dobio odgovor na lokalnim izborima u Podgorici, Kotoru, Andrijevici, Gusinju, a i rezultati popisa govore da Crna Gora jeste i da će biti građanska država.

- Ovdje je čvrsto! Ovdje je vjekovima utemeljeno da poštujemo svoju kuću. I, vjerujte, nikad niko u istoriji Crne Gore, niti bilo gdje na svijetu, ko se zalagao za svoju kuću, i ko se zalagao za svoje ognjište nikada ga nije izgubio! Nećemo ni mi! Ovo je samo pucanj u prazno - zaključio je Eraković.