Božović: Vučić zloupotrebom djece pokušava da dovrši proces bosnizacije Crne Gore

Predsjednik izvršnog odbora Regionalne akademije za demokratski razvoj iz Novog Sada Balša Božović Upozorava da ova praksa podsjeća na politiku koju su devedesetih promovisali Mladić i Karadžić u BiH

 (Foto: N1)
(Foto: N1)

Zloupotreba djece iz Crne Gore i manjeg entiteta Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića predstavlja alarmantnu političku manipulaciju - ocijenio je predsjednik izvršnog odbora Regionalne akademije za demokratski razvoj iz Novog Sada Balša Božović za Portal Analitika.

Domaći i regionalni mediji u nedjelju su prenijeli vijest da je Vučić, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ugostio učenike i nastavnike iz Crne Gore i manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, kojima je tokom prijema poručio poručio da je Srbija njihova kuća, baš kao što je i njegova.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore juče su se ogradili od informacije da su crnogorski učenici sa nastavnicima boravili u Beogradu. Iz resora ministarke Anđele Jakšić-Stojanović oglasili su se saopštenjem u kojem su naveli da nijedna od 163 osnovne škole u Crnoj Gori nije organizovala odlazak učenika na prijem kod Vučića.

Ispostavilo se da su djeca na prijemu, umjesto crnogorskih učenika kako ih je Vučić predstavio, zapravo bili folkloraši SKC Patrijarh Varnava sa učiteljicom Bojanom Milić iz Pljevalja. Kako je izvijestio PV portal, riječ je o petodnevnoj posjeti nekoliko opština Srbiji. Vučićevom prijemu prisustvovao je i predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš.

Božović ocjenjuje da Vučić manipuliše djecom u nacionalističke svrhe, te ukazuje da je suština u političkoj zloupotrebi - radilo se o učenicima ili folklorašima. 

- Uz podršku pro-vučićevske vlade u Podgorici Vučić zloupotrebljava djecu kako bi ponizio Crnu Goru i nastavio da sprovodi politiku konstitutivnosti naroda, čime pokušava da izvrši "bosnizaciju" Crne Gore.  -Ova praksa podsjeća na politiku koju su devedesetih promovisali Ratko Mladić i Radovan Karadžić u Bosni i Hercegovini, gurajući djecu iz Republike Srpske u začarani krug nacionalističkih tenzija i stradanja - ističe Božović.

Vučić danas, prema njegovim riječima, sa Dodikom i Mandićem nameće isti taj model djeci u Crnoj Gori, što je, upozorava, opasna strategija koja vodi ka novim tenzijama i sukobima u regionu.

- Nažalost, podršku za takvu politiku Vučić crpi od svojih političkih saveznika Mandića i Spajića koji su pokazali da više vode računa o interesima Vučića nego o interesima Crne Gore - ocjenjuje Božović.

Poručuje da je na građanima da takve pogubne politike smijene sa vlasti i osiguraju evropsku budućnost i budućnost svoje djece.

- Umjesto stabilnosti i mira, Beograd promoviše politiku koja od Srba na Balkanu stvara "sudetske Srbe", što dugoročno može destabilizovati Zapadni Balkan i izazvati nova stradanja - zaključuje Božović.