CNP: Operska predstava „Jedino lice sreće“ u ponedjeljak na Velikoj sceni; ulaznice rasprodate

 (Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom)
(Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom)

Operska predstava „Jedino lice sreće“, biće izvedena u ponedjeljak, 14. oktobra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati. Autorka projekta, operska umjetnica i dr muzikologije Sara Vujošević-Jovanović je, prema djelima F.J. Hajdna i M.J. Hajdna, osmislila idejni koncept i muzičku dramaturgiju, dok je komad adaptirala i predstavu režirala Minja Novaković

Kako je saopšteno iz CNP-a, ulaznice za predatavu su rasprodate.

Istražujući filozofske i emocionalne aspekte ljubavi i sreće kroz prizmu komične opere, te inspirisana starogrčkim konceptima ljubavi – eros, filija, storge, agape i drugi, predstava oživljava složenost tih emocija i njihovu univerzalnost u ljudskom iskustvu.

Centralna muzička djela ove predstave su komična opera „Kontrabasista iz Vergla“ i kantata „Ovacije“, braće Hajdn, koje kroz virtuozne arije istražuju mudrost, umjerenost i hrabrost kao ključne elemente sreće, a istovremeno predstavljaju inovativan pristup klasičnoj operi, spajajući bogatstvo muzičke tradicije sa filozofskim temama koje su i danas relevantne.

Dirigent je Oleksij Molčanov, a za vođenje instrumentalnog ansambla zadužena je Tanja Bogdanović. Koreografiju i scenski pokret kreirala je Tamara Vujošević-Mandić, scenografiju Željko Reljić i Adin Rastoder, uz asistenciju Milana Markovića, dok je kostime dizajnirala Jelena Roganović. Svjetlosni efekti Natale Stramaglia i Mladen Đurković.

U glavnim vokalnim ulogama nastupaju sopranistkinja Sara Vujošević-Jovanović i bariton Dimitrije Grinih, dok glumačku postavu čine Luka Stanković, Aleksa Balević, Kristina Mrkić, Iskra Zeković, Marija Vujović i Darija Pravilović. Koncertmajstori su Anja Abramović-Vujović i Oleksij Molčanov, uz podršku violinistkinja Marije Lazuke i Tanje Bogdanović, violiste Gljeba Bednjakova, violončelista Vladimira Stoljetova, Teodore Uskoković i Maje Antić-Kalezić, kao i kontrabasistkinje Aleksandre Trifunović. Flautistkinja Dijana Orlandić, oboista Mikola Gorbenko, hornista Nikola Kovačević i instrumentalistkinja na trubi Anica Bulatović takođe doprinose bogatstvu zvuka. Na čembalima su Oleksij Molčanov i Anja Abramović-Vujović.

Izrada scenografije poverena je timu koji čine Milutin Kasom, Evgenija Popović, Iva Tripković, Vasilije Anđušić i Boban Vlahović, dok su kostimi izrađeni pod nadzorom Mirjane Perišić, Olivere Bulatović i modne kuće „Moda per te“ sa Cetinja. Prevod libreta zingšpila obezbijedila je Gabrijela Strugar-Schneider, a za titlove je zadužena Doroteja Bušković. Notografski rad izvršili su Georgij Solomatin i Vasilije Vujadinović. Izvršni producenti predstave su Ognjen Savić i Luka Radović.

Premijera operske predstave, odnosno jedinstvenog projekta koji je prvi put na ovakav način udružio studente, alumniste i profesore sve tri umjetničke akademije sa Cetinja, održana je krajem septembra u koprodukciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Univerziteta Crne Gore u saradnji s Operskom kućom i fondacijom “Petrucelli” iz Republike Italije. Izvođenje predstave u CNP-u dio je i programa Festivala umjetnosti, nauke i kulture – FUNK, koji Univerzitet Crne Gore organizuje povodom 50. godišnjice postojanja.