Budva od 26. do 29. septembra domaćin festivala sportskog filma

Budva će od 26. do 29. septembra biti domaćin drugog internacionaalnog festivala Budva sports and arts film festival (BSAFF) - najavio je direktor i osnivač festivala Miloš Todorović.

BSAFF je međunarodni festival dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom.

Todorović je, govoreći o značaju manifestacije, kazao da je Crna Gora prošle godine postala dio prestižne mreže i među 20 država koje organizuju festival Budva Sports & Arts Film Festival.

On je podsjetio da se Crna Gora nalazi među 130. članica velike svjetske porodice Saveza sportskih televizija i slika na ektranu (FICTS), sa sjedištem u Milanu.

- FICTS je pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, a što je jako važno i naš festival ima podršku Ministarstva sporta i Crnogorskog olimpijskog komiteta - kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Budva su prošle godine poslali lijepu sliku u svijet i festival bi iz godine u godinu trebalo da raste.

- Tema je sport. Zapravo, dokumentarni i animirani filmovi sa sportskom temom. Prošle godine festival je imao veliku posjećenost i bio sam prijatno iznenađen, a vjerujem da će i ovaj drugi biti još posjećeniji i da će gosti i publika imati šta da vide. Filmovi još pristižu - istakao je Todorović.

Govoreći o programu festivala, on je saopštio da će filmovi biti prikazivani svaki dan od devet do 18 sati.

- Nagrađeni će biti najbolji u sedam kategorija - kratkometražni, srednjemetražni, dugometražni, igrani, režija, montaža i Gran pri festivala. U okviru festivala biće još događaja. Imaćemo i panel diskusije sa sportistima iz Crne Gore i inostranstva, goste iz svijeta kinematografije, a biće upriličen i program za djecu. U svakom slučaju, očekujemo veliki broj gostiju i dolazak sekretara FICS-a Enca Kapijela iz Italije - rekao je Todorović.

On je najavio da će organizator dodijeliti i priznanja za životna djela legendama sporta.

- Biće nagrađeni proslavljeni sportisti iz Crne Gore i jedno veliko ime iz Srbije, da sad sve ne otkrivamo. Biće to nadam se, još jedna lijepa priča, sportska i kulturna, u svakom smislu promocija Crne Gore - rekao je Todorović.

On je najavio da će festival zvanično biti otvoren 26. septembra, u 18 sati, na Slovenskjoj plaži i bazenu Rondo 1.

- Vjerujem da će nas vrijeme poslužiti i da će gosti biti zadovoljni. Naravno, organizacija festivala ne bi bila moguća bez pomoći TO Budvanska rivijera, Opštine Budva, COK-a, Ministarstva sporta i mladih, firme Proteini.si - rekao je Todorović.

On očekuje da će festival "probuditi" i crnogorsku produkciju.

- U Srbiji se godišnje snimi 50 sportskih filmova, Sloveniji i Hrvatskoj po 25, takođe veliki broj u Bosni i Hercegovini, organizaciju želi i Sjeverna Makedonija. Mi u Crnoj Gori snimimo jedan ili dva filma, a mislim da može da ih se snimi mnogo više. I vjerujem da ćemo Crnu Goru ponosno predstavljati na finalu svih festivala u Milanu, u novembru - zaključio je Todorović.