Elektroprivreda usvojila odluku o raspisivanju javnog poziva za izgradnju tunela

Hidrotehnički tunel spajaće Krupac i Slano, vrijednost projekta 10,4 miliona eura

 (Foto: EPCG)
(Foto: EPCG)

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) usvojio je, na današnjoj sjednici, prijedlog realizacije projekta koji se odnosi na valorizaciju voda Nikšićkog polja.

Kako je saopšteno iz te kompanije, riječ je o prvoj fazi projekta prevođenja dijela voda rijeke Zete u jezera Krupac i Slano, koja se odnosi na povezivanje jezera Krupac i Slano.

- Današnjom odlukom je predviđeno raspisivanje integralnog javnog poziva i zaključenja ugovora za inoviranje projekta i izvođenje radova - saopšteno je iz EPCG-a.

Procijenjeno ulaganje u projekat spajanja jezera Krupac i Slano hidrotehničkim tunelom iznosi oko 10,4 miliona eura i bilo bi, kako kažu u MUP-u, realizovano iz kreditnih sredstava.

- Obezbjeđivanje uslova za izvođenje glavnih radova će zavisiti od hidroloških prilika, a prema preliminarnim procjenama, radovi na projektu mogli bi početi u drugoj polovini 2025. godine, nakon što se sprovedu priprema projektnog zadatka i javnog poziva, raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača, zaključenje ugovora sa izabranim izvođačem, pribavljanje građevinske dozvole, uz podrazumijevajuće usvajanje elaborata procjene uticaja na životnu sredinu. Realizacijom ovog projekta, na koji se čekalo dugi niz godina, značajno će se poboljšati proizvodne performanse HE “Perućica”, a svakako bi se pružio veliki doprinos rješavanju problema u vezi sa čestim plavljenjem rijeke Zete - zaključeno je u saopštenju.