DRI o poslovanju Ujedinjene CG: Isplate bez dokumentacije, kršenja zakona o finansiranju kampanja i porezima

 (Foto: Antena M)
(Foto: Antena M)

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je uslovno mišljenje na finansijsku reviziju i pravilnost poslovanja Ujedinjene Crne Gore za 2023. godinu, navodeći brojne nepravilnosti u poslovanju ove političke partije.

Prema izvještaju DRI, finansijskom revizijom je utvrđeno da je Partija evidentirala troškove u iznosu od 7.559,72 eura, koji nisu bili potkrijepljeni adekvatnom dokumentacijom, što uključuje i gotovinske isplate od 4.875,67 eura, čime je prekršen Zakon o računovodstvu. Dalje, revizija pravilnosti poslovanja otkrila je niz zakonskih kršenja, uključujući nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Konkretno, Partija je sa redovnog računa isplatila 8.269,00 eura za izborne troškove Koalicije "Za budućnost Crne Gore", umjesto sa posebnog žiro računa namijenjenog za takve svrhe.

Takođe, revizija je otkrila nepravilnosti u vezi s korišćenjem sredstava ženske organizacije Partije. Ujedinjena Crna Gora nije pravilno iskazala troškove u iznosu od 4.085,09 € sa računa ženske organizacije, a odluke o korišćenju tih sredstava donio je predsjednik Partije, suprotno Statutu ženske organizacije. Nadalje, izvještaji sa službenih putovanja nisu bili sačinjeni u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

Partija je takođe prekršila Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, jer je evidentirala poreske obaveze u iznosu od 21.741,65 eura za zaposlene i lica angažovana po osnovu ugovora o djelu i zakupu poslovnih prostora, ali te obaveze nije uplatila. Osim toga, Partija nije obavještavala Zavod za zapošljavanje o slobodnim radnim mjestima u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju, niti je pružila dokaze o radno-pravnom statusu većine angažovanih lica.

Revizija je utvrdila i da su pretplate kod dobavljača u iznosu od 864,40 eura pogrešno evidentirane, što je uticalo na stanje neizmirenih obaveza, dok dokazi o usklađivanju obaveza nisu prezentovani osim za jednog dobavljača.

Ujedinjena Crna Gora je pozvana da do 17. novembra 2024. godine dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine Izvještaj o njihovoj realizaciji.

PRATITE TVe UŽIVO

Obavještenje: Zbog zaštite autorskih prava, u odredjenim terminima live stream neće biti dostupan.