Toyota se vraća u Formulu 1: Višegodišnje tehničko partnerstvo sa timom Haas

Portal ETV

Toyota se vraća u Formulu 1 prvi put od 2009. godine nakon potpisivanja tehničkog partnerstva sa Haas F1 timom, koji stupa na snagu odmah.

Japanski proizvođač je proveo osam sezona u Formuli 1 kao fabrički tim i dobavljač motora, osvojivši 13 podijuma i najbolji plasman – četvrto mjesto u šampionatu konstruktora.

Kao dio višegodišnjeg sporazuma, Haas i Toyota – kroz njihovu motorsport i R&D diviziju Toyota Gazoo Racing (TGR) – će „dijeliti ekspertizu i znanje, kao i resurse“.

Sporazum će se odvijati paralelno sa njihovim dogovorom sa Ferrarijem, sa kojim Haas sarađuje od ulaska u sport 2016. godine.

TGR će Haasu pružati usluge dizajna, tehničke podrške i proizvodnje, dok će Haas zauzvrat nuditi tehničku ekspertizu i komercijalne benefite.

Cilj je da Haas unaprijedi svoj razvoj i konkurentnost u sportu, dok će Toyota kroz Formulu 1 razvijati svoje znanje i vještine.

- Izuzetno sam uzbuđen što su MoneyGram Haas F1 tim i Toyota Gazoo Racing ušli u ovo tehničko partnerstvo - rekao je šef Haasa, Ajao Komatsu.

- Imati svjetskog lidera u automobilskoj industriji koji podržava i sarađuje sa našom organizacijom, dok nastoji da razvije i ubrza vlastitu tehničku i inženjersku ekspertizu – to je jednostavno partnerstvo sa očiglednim prednostima za obje strane.

Mogućnost da koristimo resurse i bazu znanja dostupnu u Toyota Gazoo Racing, uz benefite od njihovih tehničkih i proizvodnih procesa, biće ključna za naš razvoj i jasnu želju da dodatno povećamo našu konkurentnost u Formuli 1.

Zauzvrat, nudimo platformu za Toyota Gazoo Racing da u potpunosti iskoristi i unaprijedi svoje interne inženjerske kapacitete.

Prirodno sam zadovoljan što smo imali podršku od strane Formule 1 i našeg dugogodišnjeg partnera, Scuderia Ferrarija – sa kojim smo ranije ove sezone najavili nastavak saradnje – u formiranju ovog novog tehničkog partnerstva, osmišljenog da postigne dalji uspjeh u našim naporima u Formuli 1.

Zajedno sa Gene Haasom, posebno bih se zahvalio Stefanu Domenikaliju (CEO – Formula 1) i Fredu Vasseuru (šef tima – Scuderia Ferrari), a sa strane Toyote želim zahvaliti Akiju Toyodi (predsjednik – Toyota Motor Corporation), Tomoyi Takahashiju (predsjednik – Gazoo Racing Company) i Masaji Kajiju (menadžer projekta – Gazoo Racing Company).

Svi u MoneyGram Haas F1 timu s nestrpljenjem očekuju rezultate ove nove saradnje i jedva čekamo da počnemo i ostvarimo naše zajedničke ambicije - kazao je Komatsu.

Predsjednik Gazoo Racing kompanije, Tomoya Takahashi, dodao je da mu je zadovoljstvo objaviti da su MoneyGram Haas F1 tim i Toyota Gazoo Racing zaključili osnovni sporazum o ulasku u tehničko partnerstvo u razvoju Haasovih vozila.

- Takmičeći se uz MoneyGram Haas F1 tim na vrhuncu motosporta, želimo razvijati vozače, inženjere i mehaničare, dok jačamo kapacitete MoneyGram Haas F1 tima i Toyota Gazoo Racing, i težimo doprinosu motosportu i automobilskoj industriji – kazao je on

Sporazum je najavljen na stazi Fuji International Speedway, u vlasništvu Toyote, u petak, a logo Toyota Gazoo Racing biće vidljiv na bolidima Haasa, koje voze Nico Hulkenberg i Kevin Magnussen, počevši od sljedećeg vikenda na Velikoj nagradi SAD-a u Ostinu.

Haas trenutno zauzima sedmo mjesto u šampionatu konstruktora, samo tri boda iza Red Bulla u borbi za šesto mjesto.