Simonović ne haje za pitanja o nepotizmu u COK-u

Portal ETV

Kao što su iz Crnogorskog olimpijskog komiteta prije nekoliko dana kolegama iz M portala odbili da saopšte na koji način je utrošeno oko 760 hiljada eura uplaćenih iz državnog budžeta, tako je i predsjednik COK-a Dušan Simonović ignorisao zahtjev Portala ETV za komentar u vezi sa angažovanjem bliskih srodnika u ovoj sportskoj organizaciji.

Tako je njegov sin 2017. godine bio angažovan kao tehnički delegat za takmičenje u tenisu na Igrama malih država Evrope, snaha imenovana kao članica Komisije za antidoping, čije je rješenje o obrazovanju potpisao lično Simonović u septembru 2018. godine, a ćerka dogurala do pozicije zamjenice generalnog sekretara COK-a.

Simonović je na čelu Crnogorskog olimpijskog komiteta već duže od 20 godina, a kandidovao se i za šesti mandat. Izbori 25. oktobra biće prvi za pozciju predsjednika COK-a na kojima će imati realnu konkurenciju, proslavljenu rukometašicu Budućnosti i reprezentacije Crne Gore Katarinu Bulatović.

Prvi put je na funkciju predsjednika COK-a izabran 28. maja 2003. godine, potom je u novi mandat iabran 23. novembra 2008, a novu podršku dobio je i 3. novembra 2012. i 3. novembra 2016. godine. Peti put je za predsjednika COK-a izabran 9. septembra 2020. godine.

Tokom prva dva izbora imao je jednog protivkandidata, džudistu Dragomira Bečanovića, koji je od kandidature odustajao na sjednicama, pa je tako Simonović praktično bez konkurencije pet buta biran na čelo COK-a.

Tokom 21 godine njegovog predsjedavanja COK-om, Crna Gora se mogla pohvaliti samo jednom olimpijskom medaljom. Upravo su rukometašice Crne Gore, na krilima Katarine Bulatović i golmanke Sonje Barjaktarović, osvojile srebro na igrama u Londonu 2012. godine.

Osim skromnih dometa na čelu COK-a, očigledno netransparentnog trošenja novca iz budžeta i nepotizma, Simonovićeve mandate je krasilo i političko djelovanje, iako je Statum COK-a definisano da je u pitanju nepolitička organizacija, o čemu svjedoči činjenica da je tokom izborne kampanje 2016. godine učestvovao na političkim skupovima Demokratske partije socijalista.