Poleksić: Robi pokušava da nametne svoj stil, Crna Gora ima svijetlu budućnost

Portal ETV

Bivši golman reprezentacije Crne Gore Vukašin Poleksić smatra da nacionalni tim može makar do tri boda u predstojeća dva meča Lige nacija

Pod suncem Samsuna crnogorski fudbaleri tražiće prve bodove u Ligi nacija protiv Turske, a u izabranike Roberta Prosinečkog vjeruje bivši reprezentativac „sokola“.

Nekada nezamjenjiva jedinica nacionalnog tima, a danas član Barselonine fudbalske akademije u Budimpešti, uvijek sa posebnom pažnjom prati igre naše selekcije.

Smatra da je dolazak legendarnog fudbalera na klupu dobar izbor i očekuje uspjehe u budućnosti.

- Od dolaska Roberta Prosinečkog pokušavamo da nametnemo naš stil igre. Vidi se da je donio svoj stil i shvatanje fudbala. Pratio sam i pripremne utakmice, to je baš dobro izgledalo. Mislim da nismo imali sreće u mečevima Lige nacija i da treba da ekipa da nastavi ovim putem. Sigurno da će nam se propuštene šanse vratiti u nekoj od sljedećih utakmica - kazao je Poleksić u razgovoru za Meridiansport.

Poslije poraza na premijeri Lige nacija od Islanda, sreća je okrenula leđa „sokolima“ u susretu sa Velsom, kraj Bistrice u Nikšiću.

Loš početak utakmice na kraju je opredijelio i konačan ishod (1:2), nakon kojeg naš tim i dalje čeka na prve bodove u Ligi nacija.

- Mislim da su nas „ubila“ dva rana gola Velšana. Poslije smo bili bolji od njih. Dali smo pogodak, bila je Jovetina prečka i još nekoliko prilika. Iako su uslovi za igru bili teški, momci su pokazali veliku želju i srce, što našoj reprezentaciji ni ranije nije nedostajalo. Kada je taj susret u pitanju, mislim da bi, da smo izjednačili, mogli da dođemo i do tri boda. Nemam što da zamjerim momcima za igru u meču sa Velsom - ističe Poleksić, koji je svojevremeno branio i u Ligi šampiona.

Upravo je meč sa ostrvskom selekcijom bio prvi koji je naša reprezentacija odigrala na stadionu na kojem je Poleksić počeo uspješnu karijeru.

- Sigurno da mi je žao što nisam nijednu utakmicu u dresu Crne Gore branio pred nikšićkom publikom. Drago mi je što je konačno odigrana istorijska utakmica kraj Bistrice i nadam se da će u budućnosti dosta mečeva igrati na tom stadionu jer nikšićka publika zaslužuje spektakl kakav nosi utakmica nacionalnog tima - nema dilemu Poleksić.

Sa dosta optimizma gleda na predstojeća gostovanja Turskoj i Velsu. Jedna pobjeda u dvije utakmice bio bi skor po mjeri, ocjenjuje naš sagovornik.

- Mislim da će nam ove utakmice u gostima donijeti pravu sliku, kada je igra reprezentacije u pitanju. Očekujem da momci rasterećeni izađu na teren i odigraju koliko mogu. Nadam se da možemo da osvojimo tri boda u ta dva meča, da dobijemo bar jednu utakmicu. Nažalost, opet imamo problema sa povredama. To nikako da nas zaobiđe, ali sam siguran da će momci dati maksimum i da ćemo uz malo sreće, doći do bodova - optimista je Poleksić.

Crna Gora je sredinom juna ostala u nevjerici, kada je u ranim jutarnjim satima stigla informacija da je iznenada prestalo da kuca srce našeg reprezentativnog golmana Matije Šarkića, koji je samo nekoliko dana ranije bio najbolji u timu „sokola“ u prijateljskom meču sa Belgijom.

Poleksić je i dalje šokiran zbog te tužne činjenice, ali smatra da „sokoli“ ne treba da brinu kada je u pitanju golmanska pozicija u timu.

- Matijina tragedija pogodila je sve nas, kompletan crnogorski fudbal i sport. Saosjećamo sa njegovom porodicom. Mislim da što se tiče naše budućnosti, kada su golmani u pitanju, ne treba da brinemo. Imamo i mlade i iskusne golmane, a siguran sam da će doći i neki novi klinci. Mislim da su čuvari mreže, kao što je i uvijek bilo, najmanja briga za crnogorski fudbal - siguran je Poleksić u svoje nasljednike.

Ono što posebno hrabri Poleksića su mladi igrači, koji će u godinama koje dolaze biti nosioce igre nacionalnog tima. Naročito je pohvalio rad sa talentovanim mladićima u Fudbalskom klubu Budućnost.

- Mislim da naša reprezentacija ima svijetlu budućnost. Dosta mladih fudbalera već sa 18-19 godina odlazi iz Crne Gore da igra u jakim evropskim ligama. Iako sam dijete Sutjeske, moram da priznam da je to velika zasluga ljudi iz FK Budućnost i njihovih trenera, koji rade sa mladim fudbalerima. Mislim da primjer Budućnosti treba da slijedi svaki crnogorski klub, kada je u pitanju rad sa mladim igračima. Pratio sam i kako su mladići Budućnosti odigrali utakmicu kvalifikacija za omladinsku Ligu šampiona. To je neko svijetlo na kraju tunela i to baš hrabri. Nadam se da će nastaviti ovim putem - kaže Poleksić.

Bivši standardni reprezentativac posvetio se trenerskoj karijeri, a priliku da se usavršava dobio je u akademiji katalonskog velikana u Budimpešti.

- Već sam pet godina u Barseloninoj akademiji. Odomaćio sam se u Budimpešti. Radim sa mladim fudbalerima, učim posao, usavršavam se, putujem dosta. Poslije igračke karijere sam se malo tražio, nisam uspio da nađem neki svoj mir, ali sam se u trenerskom poslu pronašao. Pokušavam da svakog dana nešto novo naučim, da napredujem, a sigurno da da mi dosta pomaže Barselona metodologija rada. Prezadovoljan sam, nadam se da ću nastaviti na ovaj način - zaključio je Poleksić.

Crna Gora će Turskoj gostovati večeras od 20.45, dok će za tri dana u istom terminu igrati u Velsu.