Piastri pokorio Baku, katastrofa Peresa i Leklera

Portal ETV

Vozač Meklarena Oskar Piastri trijumfovao je na Velikoj nagradi Azerbejdžana, 17. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, koju je obilježio i incident iz pretposlednjeg kruga između Serhija Peresa i Karlosa Sainca juniora.

Mladi Australijanac je na ulicama Bakua upisao drugi trijumf u karijeri,  ali može da se okarakteriše kao prvi „pravi“ pošto je do prethodnog – onog na Hungaroringu u Mađarskoj – došao pošto je tim poručio njegovom timskom kolegi Landu Norisu da ga propusti.

Piastri je slavio ispred Šarla Leklera u Ferariju, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao vozač Mercedesa Džordž Rasel. Britanac je naslijedio mjesto na podijumu pošto je u borbi za drugo mjesto došlo do kontakta između Sainca i Peresa, koji su vrijebali Leklera, zbog čega je trka završena pod virtuelnim vozilom bezbjednosti.

Najbolji među ostalima bio je Lando Noris u drugom Meklarenu, ispred branioca titule Maksa Verstapena, koji je nastavio sa nizom loših rezultata, što je dovelo do toga da britanski tim preuzme vođstvo u konkurenciji konstruktora.

Piastri je odvezao maestralnu trku – od starta je bio drugi iza Leklera, kojeg je napao u 20. krugu, pošto je Monegašanin praktično „uhvaćen na spavanju“. Od tada je vozač Ferarija nekoliko puta pokušavao da napadne Australijanca, koji se sjajno branio i pred poslednjih pet krugova konačno slomio Leklera.

Nemogućnost vozača Ferarija da preuzme vođstvo dovela je do toga da ga Peres i Sainc sustignu i čak pokušaju da ugroze u finišu. Lekler se tada branio znatno agresivnije nego što je slučaj bio u duelu sa Piastrijem, a pošto je uspio da se zadrži ispred Peresa u pretposljednjem krugu došlo je do incidenta. Sainc je pretekao vozača Red Bula, koji je napravio veliku grešku i udario u Španca, pa su obojica udarili u ogradu. Pošto je do kraja trke ostalo nešto više od jednog kruga istaknut je period virtuelnog vozila bezbjednosti, pa je usporenim ritmom ona i završena.

Rasel je na kraju najviše profitirao, pošto je pred posljednjih desetak krugova pretekao Verstapena, ispred kojeg se u finišu našao i Noris, koji je imao katastrofalne kvalifikacije. Britanac je kasnije od ostalih otišao na zamjenu pneumatika, što mu je i donijelo prednost u samom finišu, pošto je praktično bez problema sustizao branioca titule, koji nije mogao ni da se brani protiv njega. Za Verstapena je Baku bio sedma trka na kojoj nije došao do pobjede, što mu je najduži post još od 2020. godine.