Didije Dinar novi selektor rukometaša Crne Gore

Portal ETV

Legendarni francuski rukometaš Didije Dinar novi je selektor muške rukometne reprezentacije Crne Gore, saopšteno je iz Rukometnog saveza.

Dinar je deseti selektor nacionalnog tima nakon obnove nezavisnosti, a klupu preuzima nakon što je hrvatski stručnjak Vlado Šola u maju podnio ostavku, poslije eliminacije od Italije u baražu za Svjetsko prvenstvo.

Debi na klupi "lavova" imaće 6. novembra protiv Finske u Podgorici na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2026. godine.

Dinar, jedan od najboljih odbrambenih igrača svijeta svih vremena, kao član jedne od najtrofejnijih generacija u istoriji rukometa, osvajao je zlato na sva tri velika takmičenja.

Tokom igračke i trenerske karijere osvojio je deset zlatnih medalja na najvećim takmičenjima!

Dva puta sa Francuskom je osvojio olimpijsko zlato (2008, 2012), tri puta je bio šampion svijeta (2001, 2009, 2011), a dva puta se popeo na krov Evrope (2006, 2010).

Ima i dvije bronzane medalje sa prvenstava svijeta (2003, 2005), te isto odličje sa EHF Euro 2008.

Na klupskom planu, osvojio je četiri trofeja EHF Lige šampiona, a ima nevjerovatnih 11 titula nacionalnog šampiona i to šest u Francuskoj i pet u Španiji.

Nakon završetka igračke karijere, bio je pomoćni trener (od 2013. do 2016. godine) i osvajač zlatnih medalja na EHF Euro 2014 i Svjetskom prvenstvu godinu kasnije, a potom i selektor Francuske od 2016. do 2020.

Kao selektor ima tri medalje sa najvećih takmičenja - 2017. je osvojio titulu prvaka svijeta i dvije bronzane medalje sa prvenstava Evrope (2018, 2019).

Proglašen je dva puta za trenera godine u izboru Svjetske rukometne federacije (2016, 2018).

Imenovanje za selektora Crne Gore je velika čast, a cilj je jasan - plasman na Evropsko prvenstvo 2026. godine, kazao je novi selektor muške rukometne reprezentacije .

On je naglasio da će, uz predanost, naporan rad i međusobno razumijevanje, učiniti sve da se crnogorski tim podigne na najviši nivo i ispuni očekivanja saveza.

Govoreći kako je došlo do saradnje, on je kazao da je imao odlične odnose sa Rukometnim savezom Crne Gore, naročito sa predsjednikom Petrom Kapisodom.

"Obojica smo bili igrači i protivnici na terenu, sada smo dio istog tima, on kao predsjednik, a ja kao selektor. Dodatno, zadržao sam odlične odnose sa bivšim selektorima, što mi je dalo mogućnost da dobro pratim rezultate Crne Gore. Prošle godine imao sam čast da pozovem crnogorsku reprezentaciju na kamp na Gvadalupeu, što je bilo iskustvo koje je ojačalo naše veze i konsolidovalo našu profesionalnu razmjenu", rekao je Dinar u izjavi sa portal RSCG.

On je istakao da je biti trener na međunarodnom nivou i učestvovati u takvim duelima, sa visokim ulozima, uvijek je jedinstvena prilika i iskustvo više.

"Vrijednost tih iskustava leži u bliskosti razvijenoj sa igračima i razmjenama sa drugim trenerima na ovom nivou. Te interakcije pomažu nam da bolje razumijemo dinamiku igre i dobijemo vrijedne informacije", rekao je Dinar.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima kvalitetne igrače, od kojih neki igraju u vrhunskim evropskim ligama.

"Cilj je izgraditi što konkurentniju ekipu. Na međunarodnom nivou, vrijeme je ograničeno, a očekivanja su velika. Stoga je ključno biti pragmatičan kako bi pronašli najbolje kombinacije i iskoristili potencijal igrača na svakoj poziciji", rekao je Dinar.

Govoreći o ambicijama, trofejni rukometaš i stručnjak kazao je da je Rukometni savez svjestan važnosti povratka na međunarodnu scenu.

"Od nas očekuje da učinimo sve da taj cilj i ostvarimo. Odnos koji smo izgradili kroz razmjenu i zajednički rad biće ključan za jačanje tima. Uz predanost, naporan rad i međusobno razumijevanje, učinićemo sve da crnogorski tim podignemo na najviši nivo i ispunimo očekivanja Saveza", rekao je Dinar.