Živković sa Kvintom: Politička nestabilnost otežava reforme i udaljava Crnu Goru od evropskog puta

Portal ETV

Politička nestabilnost otežava napredak u reformskim procesima i udaljava Crnu Goru od evropskog puta, ocijenio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Ispred zemalja Kvinte, sagovornici su bili ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, ambasador Njemačke Peter Felten, britanska ambasadorka Don Meken, ambasadorka Italije Andreina Marsela, ambasadorka Francuske An Mari Maske i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Johan Satler.

Na sastanku su učestvovali i potpredsjednici DPS-a: Ivan Vuković, Jevto Eraković i Abaz Dizdarević, kao i šef Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić.

Živković je, analizirajući političku situaciju u Crnoj Gori, ocijenio je da česta previranja među akterima parlamentarne većine dovode do prijevremenih izbora ili stalnog prekomponovanja predizbornih i postizbornih koalicija, što ukazuje na sve dublju političku nestabilnost.

Ova nestabilnost, kako je naglasio, značajno otežava napredak u reformskim procesima i udaljava Crnu Goru od njenog evropskog kursa i usklađivanja sa evropskim sistemom vrijednosti.

- Iako su izbori ključni za legitimizaciju vlasti, njihova učestala organizacija u Crnoj Gori postala je pokazatelj političke nesigurnosti i stalnog preispitivanja političkih saveza - rekao je Živković. 

On je istakao da su u protekloj godini održani izbori u pet opština, te da je Demokratska partija socijalista, po broju osvojenih glasova, zadržala poziciju pojedinačno najjače partije, uprkos pritiscima, manipulacijama i pokušajima izbornog inženjeringa. Time je, prema njegovim riječima, potvrđeno da aktuelna parlamentarna većina nema potreban legitimitet za dalje vođenje zemlje.

Ivan Vuković je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog djelovanja aktera parlamentarne većine koji, prema njegovim riječima, aktivno djeluju na platformi koja se suprotstavlja evropskim vrijednostima i standardima. On je istakao da ti politički akteri, svojim postupcima, retorikom i inicijativama, dodatno produbljuju podjele u društvu i udaljavaju zemlju od njenog zacrtanog evropskog puta.

Jevto Eraković se osvrnuo na rezultate popisa i ocijenio opravdanim bojazan Demokratske partije socijalista uoči održavanja popisa i dodao da je uprkos snažnim pritiscima i propaganda, koja je imala za cilj da ugrozi građanski karakter crnogorskog društva, Crna Gora pokazala da je multietnička demokratija, država svih njenih građana, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, čime se potvrđuje i njena proevropska orijentacija.

Andrija Nikolić je upoznao sa aktivnostima Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore, koje su usmjerene na odbranu proevropske orijentacije zemlje, posebno u trenutnim izazovima u okviru čega, prisustvo nacionalističkih snaga u odlučivanju otežava sprovođenje reformi koje su od ključnog značaja za ubrzanje evropskih integracija Crne Gore.

- Ambasadori su pozdravili posvećenost DPS-a konstruktivnoj ulozi i spremnost da podrži ključne preostale reforme na putu pristupanja Crne Gore EU. U tom smislu, naglasili su važnost zajedničkog rada ključnih političkih aktera, bez obzira na njihove razlike, kako bi obaveze države vezane za EU bile što prije ispunjene, u najboljem interesu svih građana - saopšteno je iz DPS-a.

Predstavnici diplomatskog kora ponovili su važnost svakog trenutka i napora uloženog u dalji napredak na putu evropskih integracija.