Živković: Crna Gora uprkos besprizornoj propagandi uspjela da sačuva građanski karakter, etnički inženjering nije uspio

Jasmina Beharovic

Ovi rezultati popisa potvrđuju da je Crna Gora uprkos besprizornoj propagandi, jakim pritiscima da se entofederalizuje, odnosno da joj se nametne etnički koncept, uspjela da sačuva svoj građanski karakter baš onako kako je to definisano najvišim pravnim aktom Ustavom Crne Gore - ocijenio je predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković.

- U uslovima prethodnih pet godina, a posebno prethodnih mjeseci, u susretu održavanja popisa da se napravi jak pritisak na građane sa ciljem kako bi se promijenio karakte naše države i kako bi se ona pretvorila u društvo naroda i kako bi se izbrisao njen građanski karakter, očigledno da etnički inženjering nije uspio - poručio je Živković na konferenciji za medije u holu Skupštine Crne Gore.

Ako se na to, kako je naveo, doda činjenica da je vlast susjedne države Srbije bila jako zainteresovana za rezultate popisa, da su u popisnu kampanju uložena velika finansijska sredstva, da se radilo o snažnoj, kontinuiranoj propagandi i velikim pritiscima na građane kako treba da se izjasne, do toga da im se obećava besplatno obrazovanje ili školovanje u susjednoj državi, a o tome treba da donesu dokaz na osnovu duplikata popisnice, možemo konstatovati da je Crna Gora pokazala da ima čvrsto građansko, multietničko jezgro koje nepokolebljivo stoji u odbrani državnih interesa.

- Rezultati ovog popisa ne idu na ruku onima koji su pokušali da pokriju velom nacionalizma Crnu Goru, da je Crna Gora odbranila svoj građanski karakter - kazao je, pored ostalog, Živković.

Na pitanje da prokomentariše broj građana koji govore srpskim jezikom naveo je da je Crna Gora već pet godina pod veoma jakim pritiskom i agresivnom kampanjom koja dolazi iz našeg susjedstva sa jasnom namjerom da se promijeni njen građanski karakter, a kroz to i nametanje novog etničkog modela, da se i Crna Gora obezliči kao nezavisna i suverena država.

- To traje od 30. avgusta 2020. kada je došlo do promjene vlasti, kada smo imali klerikalnu vlast Zdravka Krivokapića, izdajničku vlast Dritana Abazovića, do ove nove populističke,  nacionalističke vlasti koju predvodi Milojko Spajić koji treba da dovrši posao koji je pokušavao da započne Vojislav Koštunica sa pričom o dvojnom državljanstvu, ne bi li se na taj način demokratski obračunali sa Crnom Gorom. U takvom ambijentu prethodnih pet godina Crna Gora funkcioniše i odolijeva svim tim pritiscima - istakao je Živković.

Ti pritisci traju, kako dodaje, u pokušaju da se zatre ime Crne Gore kao multietničke demokratije i građanskog društva.

- U takvom ambijentu čujete od naše političke konkurencije priče o tome kako je neophodno pristupiti promjenama Ustava, posebno u dijelu izmjena simbola i samog jezika. Čuli ste od lidera političkih subjekata posebno Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića i ostalih funkcionera Nove srpske demokratije koji su govorili kako je neophodno promijeniti Ustav ukoliko se na popisu građani izjasne da ih ima više od 50 odsto koji govore srpskim jezikom. Oni su imali mnogo veća očekivanja od ovog popisa. Vidimo da je procenat onih koji govore srpskim isti kao 2011. godine. I šta ćemo sad - upitao je Živković.

Smatra da pričati o diskriminaciji kako je neko bio ugrožen da se izjasni ovako ili onako ili da govori ovim ili onim jezikom - "to pada u vodu" nakon objavljivanja rezultata popisa.

- Druga stvar, kada govorimo o jeziku, u Crnoj Gori imamo jasno utvrđeno pravilo da imamo crnogorski jezik koji je jezik države Crne Gore. Oni koji govore srpskim jezikom isti je broj kao 2011. Kada govorimo o procentu onih koji su na stalnom boravku u Crnoj Gori, a koji nemaju državljanstvo, tek ćemo na bazi uporednih podataka i analize doći do drugačijih procenata od ovih danas. Ako biste uzeli procenat nacionalno izjašnjenih Crnogoraca u odnosu na broj državljana, taj procenat bi bio mnogo veći. Radi se o tome da se uzima procenat izjašnjenih nacionalnih zajednica u odnosu na ukupan broj popisanih stanovnika - naveo je Živković.

Ne može se, kategoričan, mjenjati etnička slika Crne Gore, niti se ti podaci mogu uzimati kao referentni za promjenu Ustava.

- To naša politička konkurencija shvata, to vide vlasti u Beogradu koje su silno željele da promijene etničku strukturu u Crnoj Gori. U tome nisu uspjeli, nije uspjela propaganda i plasiranje velikog nivoa finansijskih sredstava. Crna Gora je odbranila svoj građanski karakter. Bez obzira na pritiske, postoji hiljadugodišnja istorija nepokornosti i svi moraju da shvate da je Crna Gora nepokorna - poručio je Živković.