Zirojević: Mandićeve opasne poruke iz Beograda

Portal ETV

Posjeta predsjednika Skupštine Andrije Mandića Srbiji protekla je u znaku televizijskog gostovanja, zdravice sa predsjednikom te države Aleksandrom Vučićem, susreta sa premijerom, a govorilo se i o popisu u Crnoj Gori, pravima Srba, kao i neusklađenosti crngorskog Ustava sa životom. 

Poslanik Socijaldemorata Nikola Zirojević smatra da su Mandićeve poruke iz Beograda vrlo opasne, naročito one koje se odnose na izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu.

Zirojević je gostujući u 24 sata Televizije E kazao kako vjeruje da je “zveckanje” Zakonom o o crnogorskom državljanstvu počelo kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno pozvalo nevladine organizacije da budu dio radne grupe koja će se baviti izmjenama Zakona,Ž

- Nakon toga smo dobijali neka objašnjenja da se ne radi o izmjenama Zakona o crnogorskom državljanstvu, ali, ja na sve to gledam kao na opipavanje terena, da vide kako ćemo odreagovati - kaže Zirojević.

Napominje da Ustav definiše vrlo jasne procedure za izmjene određenih članova, onih koje Mandić i njegovi politički istomišljenici žele da promijene.

- Oni su u potpunosti slobodni da te promjene Ustava pokrenu u crnogorskom parlamentu, da pokušaju da obezbjede dvotrećinsku većinu, da obezbijede 60 odsto od ukupnog broja svih birača na referendumu, koji će podržati prijedloge izmjena koje žele. Koliko je to realno mislim da i oni sami znaju. Dok smo u ovoj pameti, a vjerujem da ćemo biti i u narednom periodu, želim da relaksiram građanke i građane Crne Gore da to tih promjena neće doći. U Parlamentu nećemo dozvoliti aktivnosti usmjerene ka etničkom izbornom inženjeringu u Crnoj Gori. Konkretno, mislim na izmjene Zakona o crnogorskom državljanstvu, jer bismo na taj način, po nekim procjenama, dobili oko 300.000 novih glasača, uvezenih glasača iz Srbije i entiteta Republika Srpska. To bi značio kraj ovakve Crne Gore, kakvu poznajemo - istakao je Zirojević.

Broj građana se povećava ozbiljnom demografskom politikom, poručuje Zirojević. Takvu politiku očekuje od Vlade a ne, kako kaže, uvoz birača što priželjkuje Mandić.

Komentarišući Mandićevu poruku da će se zalagati da srazmjerno rezultatima popisa srpsko stanovništvo bude zastupljeno u vojski, policiji… Zirojević kaže da se sve službe, pogotovo bezbjednosne, moraju zapošljavati profesionalce, kojima je zabranjeno političko djelovanje uredbama institucija u kojima rade.

- Treba vrlo ozbiljno da pristupamo ovim izjavama, da će ljudi birati po nacionalnom ključu. Nemam ništa protiv, odmah da kažem, da se u državnim institucijama zapošljavaju Srbi, koji su profesionalci, koji su školovani i koji su, glavni uslov, lojalni državi Crnoj Gori. E tu imamo problem, jer ja smatram da neko, koga Andrija Mandić predloži za određenu poziciju, teško da može biti lojalan državi Crnoj Gori, i to je glavni problem - poručio je Zirojević.

Vjeruje da je vladajuća većina, u političkom smislu, saglasna sa Mandićem, jer im svima odgovara način na koji se vodi politika, pa i onim deklarativno građanskim partijama u Vladi.

- Očigledno je da manjinske partije koje su u vlasti vide prostor da ostvare neke sopstvene sitne interese. Možda će danas, narednih pola godine, ili godinu, zaposliti 500 Bošnjaka, 500 Albanaca, ili bilo koje druge nacionalne manjine… Ali, šta će se desiti kada ovom državom prevladaju snage koje će se zalagati za takvu Crnu Goru u kojoj neće biti mjesta za pripadnike te nacionalne manjine. Nijesmo tako davno u Crnoj Gori živjeli to vrijeme, devedesete su bile prije samo trideset i nekoliko godina. Tada su se u ovoj državi ćerali Bošnjaci, ćerali Albanci, a oni koji su bili za nezavisnu Crnu Goru nazivali ustašama. Nasljednik te politike, u Crnoj Gori, danas je Andrija Mandić - istakao je Zirojević.

Govoreći o nezakonitom izboru Borisa Raonića na mjesto generalnog direktora RTCG, Zirojević ne očekuje reakciju Skupštine, zato što parlamentarnoj većini, po njegovom mišljenju, Raonić odgovara.

- U posljednje vrijeme, otkako je krenula ljubav sa Pokretom Evropa sad, više ni Demokratama ne smeta onaj Javni servis koji su dugo napadali i sa kojim su se, gotovo, svakodnevno sukobljavali, što u javnom televizijskom prostoru, što na društvenim mrežama. Ostali smo mi u opoziciji, koji se ne borimo ni protiv Borisa Raonića lično, niti protiv Javnog servisa kao institucije, već koji se borimo za poštovanje onoga što su sudske odluke. Ministarka kulture i medija je, takođe, nedavno kad smo u sklopu IBAR-a usvojili medijske zakone, pokazala da je Raonić jači od nje, da je to i njena partija. Praktično je nacrtan konkurs da bi Raonić ispunjavao sve uslove - podsjetio je Zirojević.

Zirojević poručuje da još nema zvaničnih pregovora o formiranju vlasti u Glavnom gradu, osim medijskih izvještavanja da se dogovara saradnja predsjednika Jakova Milatovića, Andrije Mandića i Jelene Borovinić Bojović.

- Ukoliko se to ispostavi da je tačno, to bi bilo ravno pokušaju samoubistva. Ako ste srušili vlast da biste osvojili manji broj odbornika nego što ste imali, pa nakon toga otišli sa potpuno istim političkim subjektima i formirali vlast, onda je i najvećem laiku, ne iz oblasti politike, nego oblasti elementarne logike, jasno koliko bi to bio nepromišljen i štetan potez za samog gospodina Milatovića - zaključio je Zirojević.