Vuksanović: Nema tog ministarskog mjesta zbog kojeg bi ugrozili državni subjektivitet Crne Gore

Portal ETV

Manjinske stranke će na kraju morati dati odgovore svojim biračima zbog učešća u Vladi i vjerujem da će se te partije odgovorno ponijeti prema onom  zajedničkom kapitalu koji smo stvarali - kazao je u emisiji Na kraju dana, na Televiziji E, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Napustio je 43.Vladu nakon što su smijenjeni ministri SDP-a, iako to nije uobičajeno za naše političke prilike, kaže Vuksanović, on je tada rekao da su ministri radili u interesu dobra društva i države, te je smatrao, kaže on, da mu više nije bilo mjesto u toj  i takvoj Vladi.

- Ta Vlada je smijenila oba ministra i problematizovala ploču u ratnom logoru Morinju, i moje moralno i svako drugo načelo  bi se suprotstavilo tome da budem i dalje participant takve izvršne vlasti - rekao je Vuksanović.

Gost emisije "Na kraju dana" vjeruje da ukoliko dođe, kako on kaže, “stani-padni”, da će manjinske partije biti one koje se odgovorno ponijeti prema državi.

- Vjerujem da će manjinske partije biti one koje će se odgovorno ponijeti prema onom zajedničkom kapitalu koji smo zajedno stvarali, i u procesu obnove državnosti, i ulaska NATO, u procesu evropskih integracija, u procesu očuvanja multinacionalnog i multivjerskog sklada i svih onih kategorija koje su bile ugrožene. I svak prirodu drugoga doživljava kao svoju prirodu, i ja vjerujem, da ukoliko ovi principi budu dovedeni u pitanje, da će se tako i odnijeti - naglasio je Vuksanović.

Bojazan Hrvatske građanske inicijative je bio da bi u Vladi bili prisutni samo kao statisti, kozmetički, da ne bi imali moć odlučivanja pa sudjelovanje u takvoj vlasti za njih bi bila neka vrsta kompromitovanja - kazao je Vuksanović, komentarišući brojne pozive premijera Spajića da HGI uđe u Vladu.

- Tu sjede neki ljudi koji negiraju i Crnogorce, i Bošnjake, i Hrvate, i Albance, da sad ne navodim neke riječi koje se upućuju u tom žargonu, prema tim nacionalnim i vjerskim identitetima, tako da ne čudi nas skorašnji događaj, biće njih još. Treba samo slušati, ko ima kapaciteta, jednoga Rakovića ili Vulina, oni su glasnogovornici te politike. Imamo političke i parapolitičke instalacije u Crnoj Gori  koje su spremne i voljne da izvršavaju sve te naloge - istakao je Vuksanović.

Politika se ne svodi na servis poput zavoda za zapošljavanje, naglašava Vuksanović, iako imaju kadar koji u datim okolnostima može biti koristan za društvo i državu, to, dodaje on, ne podrazumijeva da će se odreći vrijednosti koje predstavljaju i ideologije koju njeguju.

- Nema tog ni mistarskog, ni ne znam kojeg mjesta, zbog kojeg bi ugrozili ono što je naš nacionalni identitet i državni subjektivitet Crne Gore. Taj magistralni pravac je potpuno jasan. Morate pretrpjeti određenu žrtvu radi svojih principa, ili kako meni jedna bliska osoba kaže, svi smo žrtva svojih principa - poručuje Vuksanović.

Izmjena Zakona o dvojnom  državljanstvu dovela bi do velikih promjena, smatra Vuksanović, to bi zabetoniralo budućnost Crne Gore i svelo je na invalidnog mlađeg brata, onih, kaže on, koji bi da je svedu na jednu od izbornih jedinica.

- Imali smo već takvu ideju, s kraja devedesetih godina, i mi se moramo politički i na svaki način suprotstaviti, takvoj jednoj pogubnoj ideologiji, a ja vjerujem da su drugi predstavnici nacionalnih manjina svjesni pogubnosti takvih zamisli, jer mi bi se vratili u devedesete godine, gdje bi morali tražiti neke modalitete da  i kao nacija i kao skupina opstanemo - zaključio je Vuksanović.

Cijelo gostovanje možete pogledati na You Tube kanalu TV E: