Vukčević: Izjava Nedović smišljena da se izbjegne ukidanje imuniteta Kovačeviću

Portal ETV

Više državno tužilaštvo uputilo je Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore zahtjev za ukidanje imuniteta poslaniku Nove srpske demokratije (NSD) Marku Kovačeviću, jer je protiv njega formiralo predmet zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, a povodom njegovog govora prilikom obilježavanja 166 godina od bitke na Grahovu. 

Podsjećamo, Kovačević je tada, u svojstvu predsjednika opštine Nikšić poručio da će s onima koji neće da budu kao braća, nego da ličen na Turke postupati kao prema Turcima. 

Međutim, nije poznato kada će se članovi Administrativnog odbora izjasniti o ovom pitanju. Predsjednica tog skupštinskog tijela i poslanica pokreta Evropa sad Jelena Nedović, ranije je kazala kako je tužilaštvo dostavilo zahtjev bez spisa predmeta, te da je neophodno da poslanici imaju uvid u optužni prijedlog kako bi donijeli odluku. 

Optužni prijedlog ne smije se podnijeti prije ukidanja imuniteta 

Advokat i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran, Miloš Vukčević za Portal Analitika ukazuje da bi podnošenje optužnog prijedloga značilo da je pokrenut krivični postupak. 

- Shodno članu 86 Ustava isti se ne može pokrenuti, prije nego što se poslaniku, u konkretnom slučaju Marku Kovačeviću, ne skine imunitet, odobrenjem od strane Skupštine - pojašnjava Vukčević.

Kako dodaje, to znači da tužilaštvo ne smije podnijeti optužni prijedlog protiv Kovačevića, prije ukidanja poslaničkog imuniteta. 

- Jasno je da je izjava predsjedniceOdbora pravno neutemeljena, odnosno prije bih rekao smišljena u cilju izbjegavanja skidanja imuniteta poslaniku Kovačeviću - ocjenjuje Vukčević. 

Podsjeća da je našim Ustavom, poput modernih evropskih ustava, propisano da se poslaniku ne može odrediti pritvor, niti se isti može krivično goniti jer uživa imunitet.

- I to je potpuno opravdano i utemeljenorješenje. To istovremeno ne znači da svaki prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora ili krivično gonjenje poslanika, Skupština treba automatski da prihvati, jer bi se u tom slučaju moglo postaviti pitanje zašto je ustavotvorac uopšte propisivao odredbe o imunitetu poslanika - podvlači Vukčević. 

Administrativni odbor, kako naglašava, nema pravo da od tužilaštva traži dostavljanje optužnog prijedloga, jer bi to, kako napominje, značilo da je krivični postupak pokrenut. 

- Ono što Administrativni odbor može tražiti jeste da državno tužilaštvo dostavi činjenično i pravno obrazloženi prijedlog za skidanje imuniteta, te u tom pravcu može tražiti određena pojašnjenja i dopunu prijedloga - ističe Vukčević. 

Takođe, kako dodaje, Odbor može zatražiti saslušanje zastupnika podnosioca prijedloga na Administrativnom odboru, te da odgovara na pitanja poslanika s ciljem davanja svih neophodnih pojašnjenja. 

- Na taj način, članovi Administrativnog odbora mogu steći kompletnu sliku o tome šta se tačno stavlja na teret Kovačeviću, te nakontoga moraju donijeti odluku - naglašava Vukčević. 

Primjer na kojem se vidi zašto poslanici ne žele donošenje Zakona o Skupštini 

Sagovornik Analitike ukazuje da poslanici ne bi smjeli da izbjegnu donošenje odluke bilo da se prijedlog za ukidanje imuniteta prihvata ili odbija. 

- U tom smislu, izjavu predsjednice Odbora kojom od tužilaštva traži da dostavi optužni prijedlog smatram smišljenom u cilju izbjegavanja prvenstveno odlučivanjaAdministrativnog odbora i Skupštine o skidanju imuniteta poslaniku Kovačeviću - izričit je Vukčević. 

Ukazuje da se Administrativni odbor, kako kroz obrazloženje tužilaštva, tako i tokom saslušanja podnosioca prijedloga praktično može upoznati sa sadržinom optužnog prijedloga koji tužilaštvo namjerava da podnese. 

- I na ovom primjeru se vidi zašto poslanici ne žele da donesu Zakon o Skupštini, jer bi se istim uredila i jasna procedura skidanja imuniteta koja je upravo potrebna u ovakvim situacijama - podvlači Vukčević. 

Kako poručuje, odluka da se ukine imunitet ili pak da se odbije prijedlog tužilaštva morala bi biti zasnovana na pravno utemeljenim razlozima, a ne na političkim odlukama. 

- Ne bih se začudio da Skupština odbije da skine imunitet poslaniku Kovačeviću iz prostog razloga što je poslanik vladajuće većine. Da je pak u pitanju poslanik opozicije, Administrativni odbor i Skupština bi odluku o skidanju imuniteta donijeli vrlo brzo - zaključuje Vukčević.