U Loveču otvoren konzulat Crne Gore

Portal ETV

Konzulat Crne Gore na čelu sa počasnim konzulom Petrom Samarovim, svečano je otvoren danas u Loveču, u Bugarskoj, sa nadležnošću za oblasti Loveč, Pleven, Vrača, Montana i Vidin. 

V.d. generalne direktorice za konzularne poslove i saradnju sa iseljeništvom Ivana Đukanović je, na svečanoj ceremoniji, istakla da otvaranje konzulata u Loveču predstavlja potvrdu veoma dobrih odnosa između Crne Gore i Bugarske, kao i značajan korak ka daljem daljem unaprjeđenju saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa.

Ukazala je na duboke istorijske i prijateljske veze između Crne Gore i Bugarske, osnažane saradnjom u okviru NATO-a, brojnih regionalnih organizacija i inicijativa, kao i kroz podršku koju Bugarska pruža Crnoj Gori na njenom evropskom putu. Izrazila je očekivanje da će konzulat biti most za još snažniju i plodotvorniju saradnju između dvije države, posebno u kontekstu jačanja ekonomskih veza, ali i afirmacije i korištenja potencijala za dinamičniju saradnju u oblasti kuture i turizma, te bliže povezivanje naroda Crne Gore i Bugarske. 

Novoimenovani počasni konzul Petar Samarov izrazio je zadovoljstvo preuzimanjem ove odgovorne i važne dužnosti. Naglasio je da će aktivnosti Konzulata u Loveču biti posvećene ekonomskom i kulturnom povezivanju, kao i promociji turističkih potencijala Crne Gore. 

Ukazao je na važnost ulaganja dodatnih napora u pravcu uspostavljanja direktne aviokonekcije između Crne Gore i Bugarske, što bi doprinijelo unaprjeđenju sveukupnih odnosa i saradnje između dvije zemlje. 

Ocijenivši da će uspostavljanje bližih poslovnih i trgovinskih veza između Crne Gore i Bugarske otvoriti nove puteve za investicije i inovacije, naglasio je da će, uz primarnu posvećenost jačanju privrednih partnerstava, fokus u radu staviti i na snaženje kulturnih veza. 

Nakon svečanog otvaranja Konzulata, održan je sastanak sa predstavnicima opština Loveč, Trojan, Montana, Pleven, Lukovit, načelnicima okruga kojima pripadaju ove opštine, a prisutvovao je i predsjednik opštine Kolašin, koja je grad pobratim sa bugarskim gradom Loveč od 2019. godine. 

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima bližeg povezivanja na lokalnom nivou, uz ocjenu da postoji prostor za saradnju u brojnim oblastima, od turizma, ekonomije, kulture, obrazovanja, medicine i sporta, te dogovoreno da se sve inicijative ubuduće upućuju posredstvom Konzulata Crne Gore u Loveču na čelu s počasnim konzulom Samarovim.

Svečanom otvaranju Konzulata u Loveču prisustvovali su brojni visoki predstavnici bugarskih institucija, lokalnih vlasti, kao i javnog i kulturnog života.