Spajić na poziv Orbana iduće sedmice u Budimpešti

Portal ETV

Premijer Milojko Spajić će, na poziv predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, boraviti u radnoj posjeti Budimpešti, 23. i 24. oktobra.

- Radna posjeta predsjednika Vlade Mađarskoj predstavlja priliku za potvrdu odličnih odnosa dvije države, a pokazaće i spremnost za nastavak i unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa - navedeno je u platformi za posjetu koju je donijela Vlada.

Ističe se da će Spajić u razgovoru sa Orbanom govoriti o značaju evropske integracije, odanosti NATO-u i zapadnim vrijednostima, posebno u kontekstu očuvanja stabilnosti i bezbjednosti strateški važnog regiona Zapadnog Balkana.

- Tokom radne posjete Budimpešti poseban akcenat će biti na unapređenju ekonomske saradnje, s obzirom na to da će predsjednik Vlade imati priliku da se sretne sa predstavnicima mađarske privrede i kompanija koje su prisutne u Crnoj Gori, kao što je IT kompanija 4IG -- dodaje se u dokumentu Platformi.

Iz Vlade naglašavaju da će radna posjeta Spajića Mađarskoj predstavljati odličnu priliku za potvrdu sadržajnih odnosa dvije države, a pokazaće i spremnost za nastavak i unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

- U razgovorima sa Orbanom, Spajić će iskoristiti priliku da posebno afirmiše posvećenost Crne Gore da ostvari konkretan napredak na putu evropske integracije i postane prva naredna članica, te je u tom smislu posebno važna podrška Mađarske koja predsjedava Savjetu Evropske unije do kraja 2024. - ističe se u platformi.

U delegaciji, koju će predvoditi Spajić biće Čedomir Fuštić, ambasador Crne Gore u Mađarskoj, Branko Krvavac, šef Kabineta predsjednika Vlade, Milica Perišić, savjetnica predsjednika Vlade za vanjsku politiku, Milena Milović, savjetnica predsjednika Vlade za ekonomsku politiku i Jovana Bojović, savjetnica predsjednika Vlade i rukovoditeljka službe za odnose s javnošću.