Ibrahimović rame uz rame sa Mandićem: Tvrdi da je Crna Gora 1918. „spoznala vrijednosti slobode i demokratije“

Anja Ivanović

Crna Gora je 1918. „spoznala vrijednosti slobode i demokratije“, mada na nešto „teži način“ - izjavio je juče besramno šef crnogorske diplomatije Ervin Ibrahimović potpuno zanemarujući činjenicu da je naša država te godine de fakto prestala da postoji.

Upravo u periodu na koji se juče lider Bošnjačke stranke i ministar vanjskih poslova Crne Gore pozvao - srpska vlada je organizovala pripajanje crnogorske teritorije Srbiji.

Tada je Crna Gora okupirana, sve pod lažnim izgovorom ,,da se treba uspostaviti red i poredak“ jer je najveći dio vojne i političke elite bio u austrougarskim logorima, a kralj i vlada u egzilu.

Potpomognuti srpskom vladom protivnici kralja Nikole organizovali su izbore za skupštinu koja je trebalo da riješi pitanje ujedinjenja Crne Gore i Srbije i tako se 1918. godine desila tkz. Podgorička skupština - koja je sazvana bez ikakvog poziva na Ustav i pravo koji su u Crnoj Gori vladali prije njene kapitulacije.

Okupljanje pod strogom stražom srpskih vojnika održano je pod nazivom „Velika narodna skupština“ - a ne „Crnogorska narodna skupština“. I izbori i skupština su održani su ilegalno i nepoštovanjem demokratskih procedura.

- Ukinuta je država, u vrijeme donošenja Odluke suverena, međunarodno priznata koja je imala Ustav, vladaoca, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, Vladu, pravni poredak. Kod čijeg suverena su Srbija i sve tadašnje savezničke velike sile imale svoja diplomatska predstavništva. Crnogorski narod koji je Odlukom inkorporiran, uključen u srpski narod, pridodat njemu, vjekovima je bio samostalan istorijski činilac i subjekt - pisao je akademik dr Mijat Šuković.

Tada je jednoglasno odlučeno da se kralj Nikola I Petrović Njegoš i njegova dinastija zbace s crnogorskog „trona“ i da se Crna Gora ujedini u jednu državu sa Srbijom - pod dinastijom Karađorđevića, pa da tako ujedinjene stupe u zajedničku Otadžbinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Potpreśednik Podgoričke skupštine Savo Fatić, predstavnik socijalista, u stvari bjelaških komunista, izgovorio je čuvenu i upečatljivu rečenicu: ,,Ja vas molim, gospodo, da stavimo na stranu Istoriju Crne Gore. Što se pak tiče njezine političke istorije, ja je dijelim na dva dijela: na do juče i od juče. Mi više nijesmo Crnogorci nego Srbi."

Tako je Crna Gora za nekoliko dana postala dio Velike Srbije u koju su ušle Srbija, Crna Gora, Kosovo i Makedonija, a koja se 1. decembra ujedinila u državnu tvorevinu Slovenaca, Hrvata i Srba nastalu na nekadašnjim teritorijama Austrougarske i formirana je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca pod srpskom dinastijom Karađorđević i Beogradom kao glavnim gradom.

Ibrahimović tokom jučerašnjeg govora na prijemu povodom 28. oktobra 1918. - dana uspostavljanja Čehoslovačke nije uzeo za shodno da se osvrne na ove činjenice. Štoviše, o ovoj godini je maltene govorio u konstruktivnom narativu - baš kao što to radi njegov kolega iz vlasti, predsjednik Skupštine Crne Gore i glavni pobornik „srpskog sveta“ u Crnoj Gori Andrija Mandić, kao i ostali iz prosrpskog i proruskog fragmenta aktuelne vlasti - činioci nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF).

- Ibrahimović je u svom govoru istakao da je to važan datum za Republiku Češku i češki narod i podsjetio da su te, za mnoge države i narode u Evropi prelomne 1918. godine, mnogi narodi spoznali vrijednosti slobode i demokratije, neki, poput Crne Gore, na teži a neki, poput Čehoslovačke, na lakši način - kazao je Ervin Ibrahimović, prema objavi Bošnjačke stranke.

Ovo nije prvi gaf lidera Bošnjačke stranke, koji je sada i ministar vanjskih poslova. On je i prije nepune dvije godine imao, najblaže rečeno, neopreznu izjavu koja je bila žestoko javno kritikovana.

Govoreći za Televiziju ,,Vijesti“ o eventualnom ulasku u izvršnu vlast napomenuo je da treba poštovati civilizacijske vrijednosti, ali da ,,kao odgovorni političari ne bi trebalo da se spotičemo o Srebrenicu ili o agresiju u Ukrajini“.

- Mi ćemo biti za sve one koji poštuju temeljne civilizacijske vrijednosti. Vjerujem da ne možemo kroz jednu vladu pomiriti cijelu Crnu Goru. Dajmo da za neke vrijednosti radi vrijeme, a mi kao odgovorni političari ne treba da se spotičemo na Srebrenicu ili agresiju u Ukrajini - kazao je marta 2022. godine Ibrahimović.