Šaranović bi podržao inicijativu da srpski jezik bude službeni u Ustavu ukoliko se steknu uslovi

Jasmina Beharovic

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da bi podržao inicijativu da srpski bude službeni u Ustavu ukoliko se steknu uslovi.

- Član 157 Ustava je vrlo jasan. Smatram da je 2007. kada je pisan Ustav i kada je tretirano pitanje jezika u Crnoj Gori učinjena nepravda i tada je bilo na snazi ono što je i danas - da crnogorski i srpski jezik budu izjednačni - naveo je Šaranović u emisiji "Nedjelja u retrovizoru" na Televiziji Vijesti.

Taj član, kako ističe, eksplicitno kaže da bi se prvo morala obezbijediti dvotrećinska podrška u parlamentu, a onda tropetinska na referedumu.

Na pitanje da se steknu uslovi da li bi podržao inicijativu da srpski bude službeni u Ustavu odgovorio je: "Naravno".

- Ukoliko je to moguće. Mislim da se to nikada ne može dogoditi dok je Ustav ovakav kakav jeste - ocijenio je Šaranović.

Nedavno je i lider Demokrata i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić rekao da smatra da je 2007. godine je učinjena nepravda kada srpski jezik nije tretiran jednako kao crnogorski jezik.

U Ustavu piše da je u Crnoj Gori službenio crnogorski jezik, kao i da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni. U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.