Šahman: Napuštanje sjednice Vlade performans, ministri iz BS-a služe samo da bi se oprala politička biografija njihovih saveznika

Portal ETV

Ministri iz Bošnjačke stranke (BS) ne mogu uticati na važne odluke koje donosi Vlada, što su najbolje pokazala dešavanja u vezi sa saglasnošću za izgradnju spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, smatra predsjednik Bošnjačkog demokratskog pokreta (BDP) Sead Šahman.

On je rekao da napuštanje sjednice ministara iz partija manjinskih naroda, zbog odluke Vlade da da saglasnost za izgradnju spomenika, predstavlja performans za široke narodne mase.

- Pokušava se, i sa jedne i sa druge strane, ovo iskoristiti, u predizborne svrhe u susret lokalnim izborima u Glavnom gradu. Radi se čisto o jednom političkom performansu koji je upriličan za narodne mase, međutim vidimo da ministri iz BS-a ne mogu donositi krucijalno važne odluke unutar Vlade - kazao je Šahman Agenciji MINA.

On je naveo da su predstavnici manje brojnih naroda napustili sjednicu Vlade, ali ne i samu Vladu.

- Radi se o tome da su nas prije samo dva mjeseca uvjerovali u to da će ekonomski i infrastrukturni projekti 44. rekonstruisane Vlade biti prioritet. U ovom momentu vidimo da to nije tako - dodao je Šahman.

Iz BS-a su, kako je rekao, uvjeravali da je impozantan broj resora koje su dobili u rekonstruisanoj Vladi.

- Međutim, danas vidimo da pet od 32 člana Vlade i nije neka brojka. Dakle, uvijek na drugoj strani imate 27 ljudi, odnosno članova Vlade koji će u svakom momentu izglasati onakvu odluku kakva je njima prijemčiva - kazao je Šahman.

Prema njegovim riječima, "ministri iz BS-a služe samo da bi se prikrila i oprala politička biografija njihovih saveznika u vladajućoj većini".

- Čini mi se da je onaj legat i ono nasljeđe koje smo imali iz nekog pređašnjeg vremenskog perioda prosto bačeno pod noge i kao takvo se nastoji predstaviti bošnjačkim interesima - naveo je Šahman.

On je kazao da smatra da su bošnjački interesi u Crnoj Gori na mnogo većem nivou u odnosu na ono što su, kako je rekao, izmišljeni i fiktivni resori koji su do sada bili nepostojeći ili na nivou određenih odjeljenja, direktorata, uprava, pa su prerasli u ministarstva samo da bi neko bio ministar.

Šahman je podsjetio da su 31. jula najavili da će formirati BDP.

- Bošnjački iz razloga što se osjećamo svoji na svome, dakle radi se o autohtonom bošnjačkom narodu u Crnoj Gori, demokratski zato što smatramo da ona prethodna politička partija nije bila toliko demokratska i da na najbolji način nije oslikavala ono što su bošnjački interesi, i pokret zato što želimo određena kretanja prema budućnosti - naveo je Šahman.

On je kazao da je dijaspora bila vrlo prisutna u Crnoj Gori u avgustu i da su to iskoristili za komunikaciju sa njima, kao i da su od velikog broja udruženja i asocijacija, od Sjedinjenih Američkih Država, Zapadne Evrope, zemalja regiona, dobili značajnu podršku i čestitke povodom najave formiranja BDP-a.

Šahman je rekao da su ove sedmice dobili rješenje o registraciji pokreta, tako da su se stekli formalno-pravni uslovi da otpočnu sa programskim djelovanjem.

- U narednim danima ćemo predstaviti naš vizualni i programski identitet i otpočeti zvanično naše političko djelovanje - dodao je Šahman.

On je kazao da su Bošnjaci u Crnoj Gori autohton narod, svoji na svome, kao i da žive u skoro svim djelovima države.

- Kao takav treba da budu partner i saveznik Crnoj Gori, a ne sluga ili vazal za neke tuđe interese - istakao je Šahman.

U BDP-u, kako je naveo, smatraju da ekonomsko stanje sredina gdje uglavnom žive Bošnjaci ili pripadnici manje brojnih naroda nije na zavidnom nivou.

On je kazao da će to biti visoko u agendi BDP-a, koji će predstaviti narednih dana.

- Dakle, smatramo da su bošnjački interesi u Crnoj Gori na znatno većem nivou nego što se to sada želi predstaviti i ponavljam - Bošnjaci kao partner, a ne kao sluga ili vazal - naveo je Šahman.