Pokret Naprijed: Isti prigovori koji su nama odbijeni u Podgorici, DPS-u su prihvaćeni u Kotoru

Portal ETV

Pokret Naprijed izrazio je zabrinutost zbog različitih tumačenja i primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika od strane opštinskih izbornih komisija, što je, kako navode, dovelo do niza nepravilnosti i neujednačenog tretmana političkih subjekata.

U tom pokretu ukazuju da je ista zakonska odredba tumačena na različite načine od strane dvije opštinske izborne komisije što je dovelo do različitog postupanja prvostepenih organa u istim činjeničnim i pravnim situacijama i, kako ocjenjuju, direktno uticalo na izborni rezultat. 

- U slučaju liste “Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”, naši prigovori na izborni proces u Glavnom gradu Podgorica su odbijeni, dok je Demokratska partija socijalista u Kotoru dobila potvrdno rješenje na iste prigovore - saopšteno je iz tog pokreta.

Podsjećaju da član 89 Zakona o izboru odbornika i poslanika jasno definiše uslove pod kojima se izbori moraju ponoviti na nekom biračkom mjestu. 

- Na primjer, ponavljanje izbora je neophodno ako se utvrdi da broj glasačkih listića u kutiji premašuje broj birača koji su identifikovani ili broj kontrolnih kupona. U takvim situacijama, birački odbor se raspušta i imenuje novi - ističe se u saopštenju.

Takođe, dodaju da član 69 Zakona jasno propisuje da birač svojim potpisom na izvodu iz biračkog spiska potvrđuje prijem glasačkog listića. Ukoliko biračka knjiga nestane, kažu u pokretu Naprijed, postaje nemoguće utvrditi da li su birači zaista preuzeli glasačke listiće, čime se ozbiljno narušava integritet izbora.

- Naša situacija u Podgorici, gdje su prigovori odbijeni, dok su u Kotoru, prema istom zakonu, prigovori prihvaćeni, jasno ukazuje na nedosljednost i potencijalnu povredu zakona od strane jedne od opštinskih izbornih komisija. Smatramo da ovakvo postupanje stvara konfuziju i narušava povjerenje u izborni proces. Poenta je da u istoj ili sličnoj situaciji, odnosno činjeničnom i pravnom osnovu, postupanje izbornih komisija mora biti ujednačeno i jedinstveno. Neujednačena praksa izbornih komisija može ozbiljno narušiti integritet izbornog procesa. Podsjećamo da je jedinstvena primjena prava jedan od temelja vladavine prava u demokratskim društvima - naglašeno je u saopštenju.

Pokret Naprijed očekuje da Državna izborna komisija postupi u skladu sa zakonom, sagleda činjenice iznesene u prigovorima i obezbijedi transparentno i pošteno rješavanje situacije. 

- Grubo kršenje izbornog zakona i procesa kojem svjedočimo u prethodnim danima ne smije postati standard. Pokret Naprijed insistira na dosljednoj primjeni zakona i odgovornosti svih učesnika u izbornom procesu - zaključeno je u saopštenju.