„Plantaže“: Specifični propust desio se kao posljedica nedovoljne obaviještenosti poddistributera

Kaćuša Krsmanović

Kompanija „13. jul – Plantaže“, kako su juče saopštili Poratlu ETV, odmah pošto su informisani o skandalu na sajmu u Kini, gdje su crnogorska vina, pa i njihova, predstavljena na štandu Republike Srbije, kao proizvodi ove države, a u okviru kojeg su bili postavljeni i paoni sa panoramama Crnogorskog primorja, takođe, kao da se radi motivima iz ove zemlje, odmah je, tvrde oni, reagovala i njihov tim je preduzeo hitne mjere kako bi „situaciju ispravili“.

- Ovaj specifični propust desio se kao posljedica nedovoljne obaviještenosti poddistributera za određenu regiju u Kini. Čim smo saznali za pomenuti slučaj, preduzeli smo hitne mjere kako bismo situaciju ispravili. Naš tim je odmah stupio u kontakt sa distributerom i jasno ukazao na potrebu da se propust ispravi i da se više nikad ne ponovi – navodi se u odgovorima na naša pitanja.

Ističu da su „svi sudionici u ovom procesu kontaktirani“.

- Preduzeli smo potrebne mjere, kako bismo osigurali da ne dolazimo u slične situacije u budućnosti – piše u odgovorima na naša pitanja.

Iz „Plantaža“ nijesu odgovorili kako se zove kompanija koja je distributer, te koja je kompanija poddistributer.

- Kompanija „13. jul – Plantaže“ sa distributerima širom svijeta, uključujući i veliko kinesko tržište, ulaže maksimalne napore da dostojno predstavlja i promoviše, jednako, Crnu Goru kao i naš brend – naglasili su oni.

Zaključili su i da žele da istaknu „činjenicu da kompanija „13. jul - Plantaže“, kako su naveli, 60 godina „dostojanstvno predstavlja Crnu Goru u svijetu, i da je njen ugled dodatno osnažen kroz brend 'Plantaža', te da su njihova vina „najbolji ambasador ove zemlje u svijetu“.

Preko društvenih mreža prošle sedmice javnost je obaviještena o skandalu koji se dogodio na Kantonalnom sajmu u Guangdžou u Kini, gdje su na štandu Republike Srbije postavljeni panoi sa panoramama Crnogorskog primorja, predstavljajući na taj način dio teritorije naše države kao teritoriju ove susjedne države.

Odmah je reagovalo Ministarstvo vanjskih poslova, a iz njihovog saopštenja javnost je upoznata i sa činjenicom da su na ovom štandu bila predstavljena i vina „Plantaža“.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA PROMPTNO REAGOVALO: „Popravljeni“ štand na Sajmu u Kini(Photo: Ministarstvo vanjskih poslova)

Saopštili su da su utvrdili da na sajmu „učestvuje privatna kompanija koja je pod-distributer ovlašćenog zastupnika proizvođača vina iz Crne Gore i Srbije za kinesko tržište, uključujući i vina 'Plantaže' iz Crne Gore“.

- Nakon utvrđivanja svih neophodnih činjenica i reakcije MVP-a, organizator je vidno označio naziv države i istakao zastavu Crne Gore u dijelu štanda gdje su izložena vina iz naše države i gdje su prikazane fotografije Bokokotorskog zaliva i Kotora – saopštili su iz MVP.

Iz „Plantaža“ nijesu odgovorili na naša pitanja da li bili upoznati da će njihova vina biti predstavljena na ovom sajmu i da će biti izložena na štandu Republike Srbije?

Nijesu odgovorili ni da li su se interesovali kako su predstavljena vina „Plantaža“ na Sajmu u Kini, kao ni na pitanja - ko je ovlašćeni zastupnik vina „Plantaža“ za kinesko tržište, te koja je privatna kompanija koja je pod-distributer i koja je učestvovala na ovom sajmu?

Iz MVP su 20. oktobra saopštili „da je ozbiljan propust na sajmu vina u Kini, gdje su na štandu Srbije objavljene fotografije crnogorskih opština, u kratkom roku ispravljen“.

- Organizatori sajma su, za sada, usmenim putem uputili izvinjenje zbog nedopustivog propusta koji je napravljen, a Ministarstvo vanjskih poslova će dodatno reagovati prema svim uključenim stranama kako bismo ukazali na neprihvatljivost ovakvog postupanja, koje je s pravom dovelo do reakcije naših građana - poručili su iz resora kojim rukovodi ministar Ervin Ibrahimović.