CDT: Do 11 sati u Podgorici glasalo 14.46 odsto birača

Portal ETV

U Podgorici se danas održavaju lokalni izbori, a birališta su otvorena u sedam sati.

Iz Centra za demokratsku tranziciju je saopšteno da je do devet sati glasalo 14.4 odsto birača upisanih u birački spisak u Glavnom gradu. U odnosu na prethodna dva izborna ciklusa za lokalni parlament u Podgorici izlaznost je niža. Tako je 2022. godine, prema podacima CDT-a, do devet sati na birališta izašlo 20.1 , a 2018. godine  20.8 odsto birača.

Otvaranje biračkih mjesta je, prema njihovim riječima, sprovedeno uz tehničke probleme i nesnalaženja pojedinih biračkih odbora.

Njihovi posmatrači zabilježili su pojedinačna kraća zakašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta, iz tehničkih razloga. Sa desetominutnim kašnjenjem otvorena su biračka mjesta broj 52 Dom kulture Pelev brijeg, 71-A trgovinska škola Sergej Stanić, 14-A JP Centar Morača, 105-B Dom omladine Gornja Gorica, 8-A OŠ Sutjeska.

Na biračkom mjestu broj 27 OŠ Dragiša Ivanović, birački odbor nije mogao naći token za uređaj za elektronsku identifikaciju, pa se sa otvaranjem kasni.

Na biračkim mjestima 78 B OŠ Pavle Rovinski i 24 C OŠ Dragiša Ivanović zabilježeno je glasno izgovaranje imena birača od strane biračkog odbora - što je zabranjeno

Na biračkom mjestu broj 9, OŠ Sutjeska, dostavljeno je 13 glasačkih listića viška, koji nijesu bili numerisani. Nakon konsultacija sa OIK i unošenja u zapisnik, ovi listići su odstranjeni i glasanje je nastavljeno.

Na biračkom mjestu broj 16 Galerija savremene umjetnosti dostavljen je jedan glasački listić manje u odnosu na broj upisanih birača. I na biračkom mjestu broj 69-C OŠ Vuk Karadžić dostavljeno je nekoliko listića manje od broja upisanih birača. 

Manji broj glasačkih listića od broja upisanih birača je dostavljen i na biračko mjesto broj 19 KIC Budo Tomović. Podsjećamo da nadležna izborna komisija utvrđuje broj glasačkih listića koji mora biti istovjetan broju birača upisanih u birački spisak, kao i broj rezervnih glasačkih listića, najviše do tri odsto od ukupnog broja birača u odgovarajućoj izbornoj jedinici.

Na biračkom mjestu broj 6, OŠ Novka Ubović, prilikom otvaranja jedan glasački listić je pocijepan. Nakon konsultacija sa opštinskom izbornom komisijom i zapisničkog konstatovanja ovog problema, biračko mjesto je otvoreno na vrijeme.

Na biračkom mjestu broj 14-B JP Centar Morača ne radi monitor na uređaju za elektronsku identifikaciju, zbog čega je glasanje počelo uz korišćenje vizuelne identifikacije.

Pravo glasa u glavnom gradu Crne Gore ima 145.724 građana koji će birati između 13 lista.

Izborne liste u Podgorici čine: Demokratska partija socijalista „I riječju i djelom – dr Nermin Abdić!”; Pokret „Evropa sad“ i Demokrate - koju predvodi ministar Saša Mujović; koalicija koju čine NSD, DNP, SNP, Ujedinjena Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Prava Crna Gora – „Za Budućnost Podgorice“ na čijem čelu Jelena Borovinić-Bojović; listu Evropskog saveza u čijem sastavu su SD, SDP i LP – a koju predvodi Boris Mugoša; „Vrijeme je za red - Stranka evropskog progresa -Duško Marković“ - čiji nosilac je Ilija Mugoša; lista „Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović“ koju čine Građanski pokret URA, Pokret za Podgoricu i Pokret za promjene – a koju predvodi Luka Rakčević; Bošnjačka stranka sa lsitom „Podgorica svih nas“ koju predvodi Edin Tuzović; „Podgorička lista“ koju predvodi Andrej Milović; Preokret sa listom „Podvuci crtu“ čiji nosilac je Srđan Perić; Pokret „Naprijed“ Vuka Kadića sa listom „ Za Podgoricu i porodicu“; Pokret podstanara Podgorice „Naš grad – Naš dom“ sa nosiocem Nemanjom Baošićem; Crnogorska evropska partija koju predvodi Novak Adžić i Crnogorska građanska akcija na čijem čelu je Stanko Đuričić.

U Podgorici će glasači svoje pravo moći da iskoriste na jednom od 179 biračkih mjesta.

Birališta će biti otvorena do 20 sati.